Peru ja Meksiko ajautuivat diplomaattiseen kiistaan

Meksikon presidentti on toistuvasti ilmaissut tukevansa Perun nykyhallituksen sijaan viralta pantua presidenttiä. Vastalauseena maan ”sisäisiin asioihin puuttumiselle” Perun uusi presidentti kutsui suurlähettiläänsä pois Meksikosta.

Perun presidentti Dina Boluarte määräsi perjantaina Meksikon-suurlähettiläänsä palaamaan takaisin kotimaahansa.

25.2. 11:37

Perun presidentti Dina Boluarte ilmoitti perjantaina, että maa kutsuu Meksikon-suurlähettiläänsä kotiin. Syy oli Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obradorin jatkuva ja julkilausuttu tuki Perun viime vuonna viralta pannulle presidentille Pedro Castillolle.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Diplomaattinen kiista on jatkoa levottomuuksille, jotka ovat kuohuttaneet Perua joulukuusta asti. Perun entinen vasemmistolainen presidentti Pedro Castillo pyrki keskittämään vallan itselleen hajottamalla kongressin. Se johti hänen viraltapanoonsa joulukuun alussa. Castillo pidätettiin ja on nyt tutkintavankeudessa epäiltynä kapinasta ja salaliitosta.

Uudeksi presidentiksi nousi Castillon varapresidenttinä toiminut Dina Boluarte.

Etelä-Perun Juliacassa vedottiin hallituksen vastaisten protestien lopettamisen puolesta. Mielenosoittajat kertovat kylteissään, etteivät ole lakkojen vuoksi pystyneet työskentelemään kahteen kuukauteen ja että heillä on perhe elätettävänään.

Juliacan perjantainen protesti hallitusten vastaisten mielenosoitusten lopettamisen puolesta äityi joidenkin välillä sanasodaksi.

Latinalaisen Amerikan vasemmistoliittolaiset, joihin Meksikokin kuuluu, ovat arvostelleet Castillon syrjäyttämistä.

Perjantaina Meksikon presidentti Lopez Obrador vakuutti, että Meksiko tulisi jatkamaan tukeaan Castillolle, ”joka erotettiin virastaan epäoikeudenmukaisesti ja laittomasti”.

Tämä synnytti diplomaattisen kiistan. Boluarte tuomitsi Lopez Obradorin sekaantumisen Perun sisäisiin asioihin ”mahdottomana hyväksyä”.

"Torjun voimakkaasti Meksikon presidentin tänään esittämät, Perun sisäisiä asioista koskevat kommentit sekä hallitukseni perustuslaillisuuden ja demokraattisuuden toistuvan kyseenalaistamisen", Boluarte sanoi perjantaina televisiopuheessaan.

Hän määräsi maansa Meksikon-suurlähettilään palaamaan takaisin kotimaahansa.

"Perun ja Meksikon diplomaattiset suhteet on nyt muodollisesti typistetty asiainhoitajan tasolle."

Lue lisää: Amerikkojen kahden suurimman maan epä­demokraattinen kuohunta on vasta alkua

Castillon syrjäyttäminen sytytti Perussa laajoja hallituksenvastaisia levottomuuksia, jotka ovat kestäneet jo useita kuukausia. Niissä on kuollut lähes 50 ihmistä, ja Perun syyttäjäntoimisto on kertonut aloittavansa kansan­murha­tutkinnan maan presidentin ja muiden hallinnon korkea-arvoisten jäsenten toiminnasta.

Levottomuuksissa on vaadittu Boluarten välitöntä eroa, uusia vaaleja ja kongressin hajottamista. Mieltään osoittaa erityisesti köyhä alkuperäisväestö maan eteläosista. He näkivät Castillon liittolaisenaan taistelussa köyhyyttä, rasismia ja eriarvoisuutta vastaan.

Boluarte on useita kertoja pyytänyt maan kongressia aikaistamaan presidentinvaalit kuluvalle vuodelle, mutta kongressi on hylännyt pyynnöt.

Vaaleja aikaistettiin jo kerran. Näillä näkymin ne järjestetään ensi vuoden huhtikuussa.

Joulukuun loppupuolella Meksiko myönsi turvapaikan Castillon vaimolle ja kahdelle lapselle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat