Selvitys: Hitlerin väärennettyjen päivä­kirjojen taustalla oli yritys uudelleen­kirjoittaa holokaustin historiaa

”Hitlerin päiväkirjojen” kriittinen laitos on nyt ensimmäistä kertaa yleisön saatavilla ja löytyy Saksan yleisradioyhtiön digitoimana verkosta. Väärennettyjen kirjoitusten keskeinen kertomus on, ettei Hitler tiennyt holokaustista.

Hitler-päiväkirjaväärennöksen uutisointia Helsingin Sanomissa 12. toukokuuta 1983.

26.2. 18:25 | Päivitetty 27.2. 9:09

”Kolmannen valtakunnan historia täytyy suurelta osin kirjoittaa uusiksi”, ilmoitti länsisaksalainen viikkolehti Stern huhtikuussa 1983.

Maailmaa vavisutti sensaatiomainen löytö: juutalaisten kansanmurhaa johtanut natsijohtaja Adolf Hitler oli pitänyt päiväkirjaa, ja nuo kirjat olivat nyt löytäneet tiensä Sternin toimitukseen. Ne valottaisivat täysin uudella tavalla Hitlerin yksityiselämää ja poliittista perintöä.

Näin uskoi Stern, jonka oli tarkoitus julkaista otteita päiväkirjoista useassa osassa. Lehti myi niiden julkaisuoikeuksia myös kansainväliselle lehdistölle.

Sensaatio muuttui pian skandaaliksi kun kävi ilmi, että ”Hitlerin päiväkirjat” olivat todellisuudessa vain tökeröjä väärennöksiä. Stern oli tarkistanut päiväkirjojen aitouden hyvin leväperäisesti. Se oli ehtinyt julkaista päiväkirjoista vasta ensimmäisen osan ennen kuin väärennös paljastui.

Maineensa lisäksi lehti menetti sievoisen summan rahaa, miljoonia euroja nykyrahassa. Sternin päätoimittaja Peter Koch joutui eroamaan ja päiväkirjat lehdelle muka aitoina hankkinut tutkiva toimittaja Gerd Heidemann erotettiin. Vankeuteen tuomittiin sekä päiväkirjat väärentänyt natsiesineiden keräilijä Konrad Kujau että Kujaulle maksettavaksi annettuja palkkiorahoja kavaltanut Heidemann.

”Väärinkäytön estämiseksi” Stern ei koskaan antanut väärennettyjä päiväkirjoja julkisesti tarkasteltaviksi. Alkuperäiset päiväkirjaväärennökset on lukittu Sternin omistajayhtiön, saksalaisen Gruner + Jahrin kassakaappiin.

Stern-lehden kansi vuodelta 1983, jossa se kertoo löytyneistä ”Hitlerin päiväkirjoista”. Mustakantisen päiväkirjan kannessa näkyvät etukirjaimet ”F” ja ”H”. Muun muassa Britannica-tietosanakirjan mukaan Konrad Kujau käytti etukirjaimissa vanhaa englantilaista fonttia (Old English Gothic) ja luuli erehdyksessä F-kirjainta A-kirjaimeksi.

Nyt Saksan yleisradioyhtiö NDR on kuitenkin julkaissut verkossa kriittisen, digitoidun version väärennetyistä päiväkirjoista. Sen ansiosta ensimmäistä kertaa neljäänkymmeneen vuoteen ”Hitlerin päiväkirjoja” on voitu tutkia ja arvioida kokonaisuudessaan. Kurrentilla, vaikealukuisella vanhalla saksalaisella käsinkirjoituksella kirjoitetut muistiinpanot siirrettiin digitaaliseen muotoon itseoppivan tekoälyn avulla, NDR kertoo.

NDR:n julkaisu perustuu alkuperäisten kirjoitusten kopioihin. Päiväkirjamerkintöjen yhteyteen on liitetty saksalaisen politiikan tutkijan ja Berliinin vapaan yliopiston professorin Hajo Funken selittävät kommentit.

Länsisaksalainen väärentäjä Konrad Kujau toimitti usean vuoden aikana Stern-lehden toimittajalle Gerd Heidemannille yli kuusikymmentä Hitlerin päiväkirjaksi väittämäänsä muistikirjaa, joiden merkinnät alkavat vuodesta 1932 ja jatkuvat vuoteen 1945.

Adolf Hitlerin nimikirjoituksen väärennös ”Hitlerin päiväkirjojen” sivulla.

Aikanaan väärennöksiksi paljastuneille ”päiväkirjoille” ja halpaan menneelle Sternille naureskeltiin. Digitoidun aineiston avulla kyetään NDR:n mukaan kuitenkin ensimmäistä kertaa osoittamaan, millä tarkoituksella väärennökset kirjoitettiin ja kuinka ne käsiinsä saanut Stern oli halukas vähättelemään natsien julmia tekoja.

Verkosta löytyviin päiväkirjoihin on voitu ensimmäistä kertaa tehdä sanahakuja. ”Hitlerin päiväkirjoista” ei löydy yhtäkään osumaa esimerkiksi kaasukammioille tai pakkosiirroille puhumattakaan Auschwitzistä tai muista natsien perustamista tuhoamisleireistä. NDR:n mukaan tämä osoittaa, että kirjojen punaisena lankana kulkee pyrkimys pyyhkiä holokausti kokonaan uudesta historiallisesta totuudesta. Kirjojen keskeinen kertomus on, ettei Hitler tiennyt holokaustista mitään.

NDR nostaa esiin myös kysymyksen siitä, miksi viikkolehti Stern aikanaan näki kirjoitukset julkaisemisen arvoisina. NDR kertoo, ettei Stern ole kommentoinut sen päiväkirjoja koskevaa tutkimusta.

”Näillä päiväkirjoilla kielletään holokausti. Se on selvää. He tahtoivat pestä Hitlerin natsien pahimmista rikoksista”, Hajo Funke sanoo NDR:lle.

Neuvonantajana projektissa mukana ollut historioitsija Heike Görtemaker korostaa valtavaa historiallista uudelleentulkintaa, jota päiväkirjoilla yritettiin saavuttaa.

”Tällä keksityllä Hitlerillä ei ole mitään tekemistä kansallissosialistien väkivaltaisten rikosten kanssa. Kujau loi positiivisen Hitler-hahmon”, Görtemaker sanoo NDR:lle

Kirjojen keskeinen kertomus on, ettei Hitler tiennyt holokaustista mitään.

Hitler-päiväkirjaväärennöksen uutisointia Helsingin Sanomissa 28. toukokuuta 1983. Päiväkirjat väärentänyt Konrad Kujau toimi myös peitenimellä Peter Fischer.

Uusi tutkimustieto osoittaa myös, että päiväkirjojen länsisaksalainen väärentäjä Konrad Kujau oli uusnatsipiireissä ja natsi-ideologiassa mukana paljon syvemmällä, kuin aikaisemmin tiedettiin, NDR kertoo.

NDR:n mukaan useat ihmiset kertovat Kujaun kuvanneen itseään uusnatsiksi. Hän piti yhteyttä uusnatsisissa ryhmittymissä vaikuttaneeseen Michael Kühneniin sekä tämän tiedottajaan Lothar Zaulichiin. Zaulichin kanssa Kujau myi Hitlerin kuvaväärennöksiä 1970-luvulla ja opetti Kujauta väärentämään Hitlerin allekirjoituksen niiden kääntöpuolelle.

Eräs lähde kertoo, että Kujau ja Zaulich harjoittelivat yhdessä Hitlerin käsialan kirjoittamista. Heidän kerrottiin kuvanneen Hitlerin allekirjoituksia historiallisista dokumenteista, jonka jälkeen ne heijastettiin paperille.

”Näitä heijastuksia käyttämällä Konrad Kujau, joka myöhemmin väärensi Hitlerin päiväkirjat, harjoitteli Hitlerin nimikirjoitusta tuntikausia, kunnes hän pystyi kirjoittamaan sen äärimmäisellä tarkkuudella kaikissa tilanteissa”, saksalainen uusnatsi Thomas Brehl kirjoitti omaelämäkerrassaan.

Helsingin Sanomat kirjoitti keskiviikkona 28. syyskuuta 1983, että Kujau kertoi harjoitelleensa Hitlerin käsialaa vanhoille kalenterinlehdille pari vuotta ennen kuin uskalsi ryhtyä varsinaiseen työhön.

”Ei se helppoa ollut. Lyijykynällä sujui hieman paremmin kuin musteella.”

Vapauduttuaan vankilasta kolmen vuoden jälkeen Kujausta tuli pikkujulkkis. Hän esiintyi televisiossa ”väärennösasiantuntijana” ja hyödynsi mainettaan alkaen myydä ”aitoja Kujau-väärennöksiä”.

Helsingin Sanomat kirjoitti väärennöksiksi paljastuneiden muistikirjojen vaarallisuudesta 15. toukokuuta 1983 seuraavaa:

”Hitlerin päiväkirjojen” ympärillä kiehuva jupakka olisi ensi luokan farssi, ellei kysymyksessä olisi varsin vakava asia kahdessa mielessä: asiallisen lehdistön sortuminen halpaan kaupallisuuteen on yhä kasvava vaara, ja Hitlerin hirmutekojen todellisuus on hämärtymässä yhä pahemmin.

Länsisaksalaiset lehtimiehet esittivät kuplan puhkeamisen jälkeen olennaisimman kysymyksen: mitä olisi tapahtunut, jos päiväkirjat olisivat olleet aitoja? Monet johtavat lehdet olisivat julkaisseet ne vuosikymmenen paljastuksena, joka olisi epäilemättä kätkenyt Hitlerin todelliset toimet yhä tiukemman harson taakse ja auttanut niitä uusnatseja, jotka esittävät aivan uskomatonta uutta historiaa kuvaten Hitlerin valtiomiehenä, jota häikäilemättömät alaiset johtivat harhaan.

Oikaisu 26.2.2023 kello 19.47: Stern-lehden kantta koskevassa kuvassa kirjoitettiin ensin, että päiväkirjan kannessa näkyvät etukirjaimet ”A” ja ”H”. Muun muassa Britannica-tietosanakirjan mukaan Konrad Kujau käytti etukirjaimissa vanhaa englantilaista fonttia (Old English Gothic) ja luuli erehdyksessä F-kirjainta A-kirjaimeksi.

Konrad Kujau allekirjoitti uuden keittokirjansa kappaleita vuonna 1998 Stuttgartissa. Kujau kuoli syöpään 62-vuotiaana vuonna 2000.

Oikaisu 27.2. kello 09.09: Tekstin viimeinen kappale oli lainaus HS:n uutisesta vuodelta 1983. Se ei siis ollut tuoretta tekstiä, kuten leipätekstin muotoilu antoi ensin ymmärtää.

Lue lisää: Saksalainen minisarja pureutuu viihdyttävästi 80-luvun mediaskandaaliin, jossa Hitlerin väärennetyt päiväkirjat julkaistiin aitoina

Lue lisää: Komediallinen kuvaus huijarista, joka uskotteli kirjoittaneensa Hitlerin päiväkirjat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat