Unkarin ratifiointi­äänestys saattaa venyä maalis­kuun lopulle, sanoo Orbánin kanslia­päällikkö

Unkari on toistuvasti lykännyt Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden parlamenttikäsittelyä.

Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kansliapäällikkö Gergely Gulyás.

25.2. 17:20

Äänestys Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista Unkarin parlamentissa saattaa venyä maaliskuun lopulle, sanoo Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kansliapäällikkö Gergely Gulyás uutistoimisto Reutersin mukaan.

Unkarin parlamentin verkkosivulla julkaistun lainsäädäntöesityksen mukaan äänestys ratifioinnista tulisi tapahtumaan 6. maaliskuuta, mutta Gulyás sanoi lauantaina, että asian käsittely saattaa vaatia vielä lisäaikaa.

Unkari on Turkin ohella ainoa 30:stä Naton jäsenvaltiosta, joka ei vielä ole ratifioinut viime toukokuussa hakemuksensa jättäneiden Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.

Päästäkseen sotilasliiton jäseneksi kaikkien jäsenmaiden tulee ensin ratifioida hakijoiden jäsenyys.

Unkarin oikeusministeri Judit Varga sanoi lauantaina julkaistussa HS:n haastattelussa Unkarin hallituksen olleen kokoajan Suomen ja Ruotsin hakemusten ratifioinnin kannalla.

Lue lisää: Unkarin oikeus­ministeri Judit Varga: Unkarin hallitus kannattaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä

Maa on kuitenkin toistuvasti lykännyt asian käsittelyä. Opposition edustajien mukaan pääministeripuolue Fideszin sisällä on asiasta erimielisyyksiä.

Orbán sanoi perjantaina radiohaastattelussa, että parlamentin on vielä käytävä keskusteluja, ennen kuin se hyväksyy Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Reutersin mukaan Orbán syytti Suomea ja Ruotsia ”suoranaisten valheiden” levittämisestä Unkarin demokratian ja oikeusvaltion tilasta.

Gulyás sanoi lauantaina, että maan parlamentti ottaa asian esityslistalle maanantaina ja aloittaa samalla keskustelun lainsäädännöstä.

”Unkarilaisten lainsäädäntömenettelyjen perusteella lain hyväksyminen kestää noin neljä viikkoa, mistä seuraa, että parlamentti voi äänestää asiasta joskus maaliskuun jälkipuoliskolla, 21. maaliskuuta alkavalla viikolla”, Gulyás sanoi.

Muissa yhteyksissä unkarilaiset ”lainsäädäntömenettelyt” ovat taipuneet huomattavasti nopeampiinkin aikatauluihin. Esimerkiksi viime heinäkuussa hallitus ja parlamentti veivät Reutersin mukaan pienyritysten verotusta käsitelleen lain läpi vain kahdessa päivässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat