Jordania isännöi tänään Israelin ja palestiinalaishallinnon välisen niin sanotun poliittisen turvallisuuden neuvottelun, kertoo nimettömänä pysyttelevä Jordanian hallinnon virkamies uutistoimisto AFP:lle.
Neuvottelulla yritetään rauhoittaa tilanne Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla kuolettavien väkivaltaisuuksien jälkeen. Keskiviikkona 11 palestiinalaista sai surmansa, kun Israelin asevoimat teki ratsian miehittämällään Länsirannalla Nablusin kaupungissa. Lisäksi yli 80 palestiinalaista sai ampumahaavoja ja vietiin sairaalaan.
Israelin turvallisuuspalvelu Shin Betin johtaja Ronen Bar osallistuu kokoukseen osana Israelin delegaatiota, turvallisuuslähde kertoo AFP:lle.
Kokous järjestetään Punaisenmeren rannikolla Akaban kaupungissa ja siihen osallistuvat myös Yhdysvaltain ja Egyptin edustajat. Uutistoimisto Reutersin mukaan kokoukseen osallistuu Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Lähi-idän-neuvonantaja Brett McGurk.
Kokouksen tavoitteena on luoda luottamusta Israelin ja palestiinalaisten välille. Kyseessä on Reutersin mukaan ensimmäinen vastaavanlainen kokous vuosiin.
Jordania on pyrkinyt osallistumaan aktiivisesti diplomaattisiin neuvotteluihin Yhdysvaltojen ja Egyptin kanssa rauhan saavuttamiseksi Palestiinan ja Israelin välille. Jordanian edustaja kertoi Reutersille, että tapaamisen tarkoitus on tarjota palestiinalaisille toivoa poliittisesta tulevaisuudesta.
”Poliittisen turvallisuuden kokous on osa Jordanian lisääntyviä yrityksiä yhdessä palestiinalaishallinnon ja muiden osapuolten kanssa koordinoiden lopettaa (Israelin) yksipuoliset toimet ja turvallisuustilanteen romahtaminen, joka voisi lietsoa lisää väkivaltaa”, Jordanian hallinnon virkamies sanoi AFP:lle.
Neuvotteluissa pyritään pääsemään yhteisymmärrykseen turvallisuuteen ja talouteen liittyvistä toimenpiteistä, joilla helpotetaan palestiinalaisten vaikeaa tilannetta.
Palestiinalaisten hallinnon päätöstä osallistua kokoukseen on kritisoitu alueen muista poliittisista liikkeistä tuoreiden väkivaltaisuuksien valossa. Presidentti Mahmud Abbasin Fatah-liike puolusti osallistumista Twitterissä.
"Päätös osallistua Akaban kokoukseen huolimatta kivusta ja verilöylyistä, joista palestiinalaiset joutuvat kärsimään, johtuu halusta saada loppu verenvuodatukselle”, Fatah sanoi.
Keskiviikon iskun uhriluku oli korkein sen jälkeen, kun Yhdistyneet kansakunnat alkoi pitää kirjaa kuolleista palestiinalaisen toisen intifadan eli kansannousun päätyttyä vuonna 2005.
Lisääntyneet levottomuudet kuluvana vuonna ovat syventäneet kansainvälistä huolta tilanteesta, kun vuonna 2022 Länsirannalla kuoli enemmän ihmisiä kuin kertaakaan YK:n seurannan alettua.
Vuoden alusta lähtien Israel-Palestiina-konfliktissa on kuollut uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan 62 palestiinalaista ja 10 israelilaista sekä yksi ukrainalainen. Joulukuusta lähtien Israelissa on ollut vallassa maan historian oikeistolaisimpana pidetty hallitus, jota johtaa pääministeri Benjamin Netanjahu.