Panttivangiksi otettu professori ja tutkijat vapautettu

Panttivangiksi otettu tutkijaryhmä saatiin vapautettua päiviä kestäneiden neuvottelujen ja pelastusoperaation jälkeen. Aseellinen ryhmä oli antanut ryhmästä noin 900 000 euroa vastaavan lunnasvaatimuksen.

Satama Alotaussa, Papua-Uuden-Guinean saarivaltion itäkärjessä.

26.2. 10:13

Ryhmä panttivangeiksi otettuja arkeologian tutkijoita on vapautettu Papua-Uudessa-Guineassa.

Neljän hengen tutkijaryhmä joutui aseistautuneen joukon panttivangiksi saarivaltion syrjäisellä ja tiheämetsäisellä alueella viikko sitten. Viranomaisten mukaan heistä annettiin noin 900 000 euroa vastaava lunnasvaatimus.

Panttivangiksi otettuun ryhmään kuului uusiseelantilainen professori, joka työskenteli australialaisessa yliopistossa, kaksi papuauusiguinealaista yliopisto-opiskelijaa ja paikallinen ohjelmakoordinaattori.

Papua-Uusi-Guinea on saarivaltio, joka sijaitsee Tyynellämerellä Australian pohjoispuolella.

Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

ryhmä oli tekemässä tutkimusta saaren keskiosissa Fogoma'iun kylässä Bosavi-vuoren alueella, kun noin kahdenkymmenen ihmisen aseistautunut joukko kohtasi heidät.

Yksi neljästä panttivangista vapautettiin jo aikaisemmin kuluneella viikolla. Tällöin Papua-Uuden-Guinean poliisi kertoi muiden panttivankien terveydentilan olevan ”kohtuullinen” ja sanoi etsivänsä ”rauhanomaista ratkaisua” tilanteeseen.

Muut kolme henkeä saatiin vapautettua päiviä kestäneiden neuvottelujen ja pelastusoperaation jälkeen, johon ottivat osaa Papua-Uuden-Guinean poliisi. Myös Australian ja Uuden Seelannin hallitukset olivat tiettävästi operaatiossa mukana.

Asiasta kertoi sunnuntaina saarivaltion pääministeri James Marape.

”Se vei meiltä hetken, mutta viimeiset kolme [panttivankia] on saatu onnistuneesti vapautettua.”

Marapen mukaan panttivangit vapautettiin peiteoperaatioiden jälkeen, eikä alkuperäistä lunnasvaatimusta täytetty. Hän ei kertonut yksityiskohtia.

Poliisi kertoi palaavansa vapautettujen panttivankien kanssa sunnuntaina iltapäivällä pääkaupunki Port Moresbyyn, jossa Marapen on määrä tavata heidät.

Papua-Uuden-Guinean ylängöt ovat viidakon peittämiä kukkuloita, joissa keskushallinnolla ja turvallisuusjoukoilla on vain vähän vaikutusvaltaa.

Viime vuosina eri ryhmien väliset konfliktit ja modernit aseet ovat lisääntyneet alueilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat