Lähes 60 siirtolaista kuoli haaksirikossa Italian rannikolla, uhreista 12 on lapsia

Italian pääministeri Giorgia Meloni vaatii siirtolaisten lähtömailta yhteistyötä Välimeren ylittävän laittoman muuttoliikkeen pysäyttämisessä.

26.2. 14:04 | Päivitetty 26.2. 20:11

Siirtolaisia kuljettava alus joutui sunnuntaina Välimerellä onnettomuuteen, jossa on kuollut ainakin lähes 60 ihmistä. Onnettomuus tapahtui Italian rannikolla Cutrossa, Calabrian alueella, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Italian rannikkovartioston tuoreimpien tietojen mukaan onnettomuudessa kuoli ainakin 59 ihmistä. Kuolleista 12 on lapsia. Eloonjääneiden etsintä jatkuu.

”Eloonjääneiden mukaan aluksen kyydissä oli 140–150 ihmistä”, aluehallinnossa työskentelevä Manuela Curra kertoi Reutersille myöhemmin sunnuntaina.

Curra kertoi aiemmin, että 81 ihmistä olisi selviytynyt haaksirikosta elossa.

Veneen kyydissä olleista 20 on viety sairaalahoitoon. Yksi on tehohoidossa.

Italialaisen AGI-uutistoimiston mukaan uhrien joukossa oli vain muutaman kuukauden ikäinen vauva, AFP kertoo. AGI:n mukaan aluksessa oli liikaa matkustajia, eikä se kestänyt myrskyisää merenkäyntiä.

Aluehallinnossa työskentelevän Curran mukaan alus lähti Turkin Izmiristä kolme päivää sitten. Hän kertoo, että suurin osa kyydissä olleista oli Afganistanista, osa myös Pakistanista ja Somaliasta.

Monet Eurooppaan pyrkivistä siirtolaisista, myös suuri osa Afrikan mantereelta lähtevistä, pyrkivät pääsemään maanosan alueelle Italian kautta ja matkustavat Välimeren ylittävää vaarallista reittiä.

Italian pääministeri Giorgia Meloni

Italian pääministeri Giorgia Meloni ilmaisi kirjallisena julkaistussa lausunnossaan osanottonsa onnettomuuden uhreille. Samalla hän vaatii mereltä suuntautuvan laittoman muuttoliikkeen pysäyttämistä, uutistoimisto Reuters kertoo.

”Pääministeri Giorgia Meloni ilmaisee syvän surunsa niistä monista ihmiselämistä, jotka ihmiskauppiaat päättivät lyhyeen”, pääministerin lausunnossa sanotaan.

”Hallitus on sitoutunut estämään [siirtolaisten] lähtemisen ja samalla näiden tragedioiden syntymisen ja tekee niin jatkossakin vaatien [siirtolaisten] lähtömailta maksimaalista yhteistyötä”, lausunnossa jatketaan.

Giorgia Meloni johtaa kansalliskonservatiivista Italian veljet -puoluetta. Puolue suhtautuu kielteisesti Italiaan laittomasti pyrkiviin siirtolaisiin.

Myös Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi tapahtunutta sunnuntaina. Von der Leyen kuvaili haaksirikkoa tragediaksi ja kertoi olevansa syvästi surullinen siirtolaisten kuolemasta.

Samalla von der Leyen vaati EU:ta edistämään unionin uusista turvapaikkasäännöistä päättämistä.

”Meidän on kaksinkertaistettava ponnistelujamme [EU:n] maahanmuutto- ja turvapaikkasopimuksen ja Keski-Välimeren toimintasuunnitelman suhteen”, von der Leyen kirjoittaa.

Merenkäynnissä kuolleiden siirtolaisten ruumiita uskotaan huuhtoutuneen Calabrian alueella sijaitsevaan Cutroon. Kuvakaappaus Italian poliisin jakamalta videolta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat