EU ja Britannia ratkovat Pohjois-Irlannin kysymystä, von der Leyen Lontooseen maanantaina

Britannia ja EU pyrkivät neuvottelemaan uudestaan niin sanotun Pohjois-Irlannin pöytäkirjan.

Britannian pääministeri Rishi Sunak poistuu pääministerin virka-asunnolta Lontoossa 22. helmikuuta.

26.2. 19:17 | Päivitetty 27.2. 7:00

Britannian pääministeri Rishi Sunak ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapaavat maanantaina Lontoossa neuvotellakseen Pohjois-Irlannin ja Euroopan unionin välisistä kauppajärjestelyistä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Sunnuntaina julkaistussa yhteisessä lausunnossaan Sunak ja von der Leyen kertovat pyrkivänsä saamaan maanantaina aikaan päätöksen uudesta sopimuksesta, joka korvaisi niin sanotun Pohjois-Irlannin pöytäkirjan.

Myöhään sunnuntai-iltana paikallista aikaa Sunakin esikunnasta kerrottiin, että kaksikko tapaa maanantaina iltapäivällä. Jos päätös saadaan aikaan, tulee Sunak antamaan lausunnon asiasta parlamentille.

Britannia haluaa muutoksia brexit-neuvotteluissa syntyneeseen pöytäkirjaan, jonka mukaan Pohjois-Irlannin rajan yli Irlantiin ja samalla EU:hun vietävät tavarat tarkastetaan rajalla tarkemmin, mikäli ne ovat peräisin muualta Britanniasta.

Käytännössä pöytäkirja on merkinnyt sitä, että Pohjois-Irlanti jäi brexitin yhteydessä osaksi EU:n sisämarkkinoita ja muu Britannia ulkopuolelle.

Rajatarkastuksiin liittyvä paperisota kuitenkin siirtyi pöytäkirjan myötä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalta Pohjois-Irlannin ja muun Britannian rajalle.

Britannia tahtoo luoda Pohjois-Irlantiin punaisen ja vihreän linjan mallin, jossa ulos maasta vietävät tavarat jaotellaan määränpään mukaan kahteen eri kategoriaan. Vihreää linjaa pitkin vietävien elintarvikkeiden määränpää on Pohjois-Irlanti, eikä niitä tarkastettaisi rajalla. Pohjois-Irlannista eteenpäin EU-alueelle matkaava rahti vietäisiin punaista linjaa pitkin ja niille tehtäisiin EU:n vaatimat tarkastukset.

Britannian varapääministeri Dominic Raab sanoi sunnuntaina BBC:n Sunday with Laura Kuenssberg -ohjelman haastattelussa, että Britannia ja EU ovat saavuttamaisillaan neuvottelutuloksen Pohjois-Irlannin rajavalvonnan käytännöistä.

”Uskon, että se tulisi merkitsemään paradigman muutosta etenkin Pohjois-Irlannin yhteisöille, mutta uskon että se olisi merkittävä saavutus”, Raab sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat