Tiedustelupäällikkö: Ukraina voi iskeä Venäjällä sijaitseviin ammusvarastoihin ennen suurhyökkäystään

Iskut Venäjän maaperälle olisivat sotilastiedustelupalvelun apulaispäällikön Vadym Skibitskyn mukaan osa ukrainalaisten keväällä tehtävää suurta vastahyökkäystä.

Tuhoutunut venäläinen panssarivaunu Hersonin alueella Ukrainassa joulukuussa. Venäjä on kokenut Ukrainassa mittavia kalustotappioita.

27.2. 8:16

Ukraina voi sotilastiedustelupalvelun (GUR) apulaispäällikön Vadym Skibitskyn mukaan tehdä iskuja Venäjällä sijaitseviin ammusvarastoihin ja lentokenttiin. Skibitsky kommentoi asiaa saksalaisen Berliner Morgenpostin haastattelussa.

Iskut Venäjän maaperälle olisivat Skibitskyn mukaan osa ukrainalaisten keväällä tehtävää suurta vastahyökkäystä.

”On mahdollista, että tulemme tuhoamaan ammusvarastoja ja sotavarustuksia Venäjän maaperällä, esimerkiksi Belgorodin kaupungin ympäristössä.”

Venäjä voi Skibitskyn mukaan myös ottaa käyttöön uuden liikekannallepanon, jos sen tappiot nousevat riittävän korkealle. Hänen mukaansa tällä hetkellä jopa noin 520 000 venäläissotilasta ottaa osaa sotaan.

Osa näistä joukoista on rintamilla tai Ukrainan rajojen lähettyvillä, kuten Valko-Venäjällä. Maavoimien sotilaita Ukrainan maaperällä on hänen mukaansa noin 370 000.

Länsimaista tulevien hävittäjien osalta käydään Skibitskyn mukaan keskusteluja niin sanotun Ramstein-kokouksen tiimoilta. Venäjällä on hänen mukaansa yhteensä 430 hävittäjää ja 370 helikopteria miehitetyllä Krimin niemimaalla ja lähellä Ukrainan rajaa.

”Näiden tuhoamiseksi tarvitsemme hävittäjiä.”

Venäläiset pyrkivät Skibitskyn mukaan hankkimaan keskikantaman ohjuksia erityisesti Iranista. Lisäksi he käyvät neuvotteluja asetoimituksista Kiinan ja Pohjois-Korean kanssa. Yhdysvaltalaisten viranomaisten mukaan Kiina ei ole tehnyt päätöstä tappavien aseiden tai asejärjestelmien toimittamisesta Venäjälle.

Lue lisää: Natossa ja EU:ssa epäillään Kiinan vilpittömyyttä rauhan välittämisessä Ukrainan ja Venäjän välille

Skibitskyn väitteitä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainalaisten vastahyökkäyksen tarkoituksena on Skibitskyn mukaan ”vapauttaa koko maa” venäläisjoukoista. Ukraina on jo vihjaillut kyvyistään iskeä Venäjän puolelle, viimeksi viime viikolla, jolloin asevoimat kertoivat venäläisten valloittaman Mariupolin kaupungin olevan sen joukkojen iskuetäisyydellä.

Ukrainalaiset ovat mitä todennäköisimmin iskeneet myös jo aiemmin Venäjälle, muun muassa Engelsin lentotukikohtaan joulukuussa. Ukrainan edustajat ovat kuitenkin olleet verrattain hiljaisia siitä, ovatko sen joukot olleet iskujen takana. Esimerkiksi GUR:n päällikkö Kyrylo Budanov ei ole kommentoinut suoraan iskuja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat