Kreikka vahvistaa rajavalvontaa Turkin maanjäristyksen vuoksi

Kreikka valmistautuu siihen, että siirtolaiset lähtevät liikkeelle, jos hätäapu ei tavoita yli 1,5 miljoonaa maanjäristyksen kodittomaksi jättämää ihmistä.

Ainakin 50 000 ihmistä on kuollut Turkissa ja Syyriassa tapahtuneessa maanjäristyksessä. Kuva Turkin Afsinista.

27.2. 8:37

Kreikka vahvistaa rajavalvontaansa Turkin ja Syyrian maanjäristyksen jälkeen.

Kreikka lisäsi jo viikonloppuna satoja rajavartijoita Turkin-vastaiselle maarajalleen Evrosin alueella.

Ainakin 50 000 ihmistä on kuollut Turkissa ja Syyriassa 6. helmikuuta tapahtuneessa maanjäristyksessä. Arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä on jäänyt kodittomiksi, ja heidän oletetaan lähtevän liikkeelle, ellei hätäapu saavuta tarvitsijoitaan.

”Miljoonien ihmisten muuttoliike ei ole ratkaisu”, sanoi Kreikan maahanmuuttoministeri Notis Mitarakis sanomalehti The Guardianin mukaan. Hän vaati lisää hätäapua Kreikkaan.

Kreikka suunnittelee Mitarakisin mukaan myös pidentävänsä raja-aitaansa.

Kreikka pyysi perjantaina Ateenan lähistöllä pidetyssä rajavalvontakokouksessa EU-varoja aidan laajentamista varten, mutta sanoi tekevänsä laajennuksen vaikka itse, jos rahoitusta ei tule. Viisi metriä korkea aita kulkee nyt noin 35 kilometrin matkalla.

”Raja-aita laajennetaan koko Evrosjoen mittaiseksi, jotta voimme suojella Euroopan mannerta laittomilta virroilta”, Mitarakis sanoi.

Myös EU:n rajavalvontavirasto Frontex on tehostanut partiointiaan Välimerellä. Se ei ole lopettanut siirtolaisten yrityksiä päästä Eurooppaan.

Sunnuntaina ainakin 59 siirtolaista, mukaan luettuna noin 20 lasta ja vastasyntynyt vauva, kuoli lähellä Italian Calabriaa, kun siirtolaisia kuljettanut vene iskeytyi rajuilmassa karille. Vene kuljetti noin 140–150 matkustajaa, joista noin kahdeksankymmenen arvioidaan pelastuneen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat