Siirto­kuntalaiset polttivat taloja Länsi­rannalla

Alkuvuosi on ollut Länsirannalla verisempi kuin kertaakaan sitten toisen intifadan päättymisen vuonna 2005.

Palestiinalaismiehet tutkivat tuhoja Huwaran kylässä lähellä Nablusia Länsirannalla varhain maanantai-aamuna.

27.2. 12:22

Miehitetyllä Länsirannalla Israelin siirtokuntalaiset lähtivät sunnuntaina kostoretkelle sen jälkeen, kun palestiinalaismies ampui kuoliaaksi kaksi noin 20-vuotiasta israelilaista siirtokuntalaista.

Ampuminen oli Israelin mukaan terrori-isku. Mikään ryhmittymä ei toistaiseksi ole ilmoittautunut tekijäksi.

Ampujalla kerrottiin olevan t-paita, jossa oli Leijonan luolaan liittyvä tunnus. Leijonan luola on Länsirannan Nablusissa viime vuonna syntynyt militanttiliike, joka on tehnyt useita terrori-iskuja viime kesästä alkaen.

Siirtokuntalaiset polttivat ampumisen jälkeen sunnuntai-iltana kymmeniä palestiinalaisten taloja Huwaran kylässä lähellä Nablusia ja ampuivat kuoliaaksi yhden palestiinalaismiehen.

Siirtokuntalaiset heittelivät kivillä paloa sammuttamaan tulleita pelastajia. Palestiinan Punaisen puolikuun mukaan ainakin 98:aa ihmistä hoidettiin palovammojen tai palokaasujen hengittämisen takia, kertoo uutistoimisto Reuters. Myös kymmeniä autoja poltettiin.

Lue lisää: Kaaos yltyy eikä se tunnu kiinnostavan ketään, sanoo tutkija

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kehotti rauhallisuuteen.

”Pyydän, että vaikka verenne kuohuisi, ettette ottaisi oikeutta omiin käsiinne”, Netanjahu sanoi videoviestissään. Israelin presidentti Isaac Herzog tuomitsi jyrkästi siirtokuntalaisten tuhopoltot.

Palestiinan presidentin Mahmud Abbasin toimisto syytti Israelia ”siirtokuntalaisten terroritekojen suojelemisesta” Länsirannalla.

Alkuvuosi on ollut Israelissa ja Palestiinassa erittäin verinen.

Tänä vuonna jo 63 palestiinalaista on kuollut Israelin iskuissa ja ratsioissa. Luku käsittää niin siviiliuhrit, joista osa on lapsia, kuin iskuihin osallistuneet militantit.

Samaan aikaan palestiinalaismilitanttien iskuissa on kuollut 12 israelilaista siviiliä, yksi poliisi sekä yksi ukrainalainen siviili uutistoimisto AFP:n mukaan. Israelilaisista siviiliuhreista kolme oli lapsia.

Konflikti on kiihtymässä jopa viime vuoden lukuihin verrattuna. Viime vuosi oli verisin sitten vuoden 2005, jolloin toisen intifadan eli palestiinalaisten kansannousun katsotaan päättyneen.

Viime vuonna ainakin 170 palestiinalaista ja 20 israelilaista kuoli väkivaltaisuuksissa.

Sunnuntaina Israelin, Palestiinan, Egyptin, Jordanian ja Yhdysvaltain edustajat kokoontuivat Punaisenmeren rannalla Aqabassa Jordaniassa sovitellakseen väkivallan kierrettä.

Israelin ja Palestiinan edustajat julkaisivat yhteisen julkilausuman, jossa sitouduttiin tilanteen rauhoittamiseen ja väkivallan leviämisen estämiseen.

Siirtokunnassa asuva Israelin ministeri Orit Strock vaati Israelin neuvottelijoiden välitöntä vetäytymistä sen jälkeen, kun tieto kahden siirtokuntalaisten surmista sunnuntai-iltapäivänä.

Terroristiryhmä Islamilainen jihad ilmoitti tukevansa ampujia, ja ryhmän mukaan isku ”lähetti Jordanian neuvottelijoille vahvan viestin siitä, että [palestiinalaisten] vastarinta on läsnä”.

Lue lisää: Israelin ja palestiinalais­hallinnon edustajat keskustelivat Jordaniassa

Israel miehittää kansainvälisen oikeuden vastaisesti Jordanjoen länsirannalla sijaitsevaa palestiinalaisaluetta ja rakentaa sinne laittomasti siirtokuntia. Länsirannalla asuu noin 2,9 miljoonaa palestiinalaista ja arviolta 475 000 juutalaista siirtokuntalaista.

Pääministeri Netanjahu palasi joulukuussa valtaan, ja hallitsee ääriuskonnollisten ja kovan linjan oikeistolaisten puolueiden tuella. Netanjahu nimitti Länsirannasta vastaavaksi kansallisen turvallisuuden ministeriksi Itamar Ben-Gvirin, joka on tuomittu Israelissa terroristiryhmän tukemisesta sekä rasistisesta kiihottamisesta arabeja vastaan.

Juttua muokattu tiistaina 28.2. klo 7.30. Poistettu maininta kolmannesta henkirikoksesta Pohjois-Israelissa, joka ei liittynyt väkivaltaan Länsirannalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat