Lontoo
Britannian pääministeri Rishi Sunak sai esiintyä maanantaina voittajana, joka pystyy siivoamaan edeltäjiensä – ja ennen kaikkea Boris Johnsonin – jälkeensä jättämät brexit-sotkut.
Britannian konservatiivihallitus ja EU:n komissio pääsivät maanantaina sopuun Pohjois-Irlannin brexit-kohtelun helpottamisesta. Sinettiä neuvotteluille oli Windsorin-kokouspaikalla antamassa itse komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.
”Tänään saavutimme läpimurron”, Sunak hehkutti.
”Tämä on historiallista”, von der Leyen säesti.
Sopu oli helpotus niin Sunakille kuin EU:llekin. Ehkä brexit olisi viimeinkin ”valmis”?
Brexitiä on kuitenkin vaikea saada koskaan täysin valmiiksi.
Brexit eli Yhdistyneen kuningaskunnan EU-ero tuli voimaan jo kolme vuotta sitten eli tammikuussa 2020. Saman vuoden lopussa päättyi myös siirtymäkausi, eli Britannia lähti EU:n sisämarkkinoilta ja tulliliitosta.
Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvalta Pohjois-Irlannilta jäi kuitenkin toinen jalka EU:hun.
Pohjois-Irlannin piti jäädä soveltuvin osin EU:n sisämarkkinoille, jotta Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välinen maaraja (eli EU:n uusi ulkoraja) saatiin pidettyä avoimena. Rajan avoimuutta edellytti Pohjois-Irlannin rauhansopimus.
Järjestelyn myötä syntyi kuitenkin uusi tulliraja Irlanninmerelle eli Pohjois-Irlannin ja Britannian väliin. Näin brexit-tullibyrokratia alkoi vaikeuttaa kauppaa myös Yhdistyneen kuningaskunnan sisällä.
Tilanne on suututtanut etenkin Pohjois-Irlannin brittimieliset unionistit. Kyse ei ole ollut vain siitä, että Pohjois-Irlannissa on ollut entistä vaikeampi saada brittituotteita. Unionistit ovat kokeneet, että Pohjois-Irlanti on loitonnut Britanniasta muutenkin.
Brexit on myös syy Pohjois-Irlannin itsehallinnon tämänhetkiseen halvaustilaan. Pohjois-Irlannin kansalliskokouksen vaaleista on jo yhdeksisen kuukautta, mutta hallitusta ei ole saatu vieläkään kasaan.
Pohjois-Irlannin toiseksi suurin puolue eli Demokraattinen unionistipuolue (DUP) kieltäytyy yhteistyöstä, kunnes puolueen kokemat brexit-valuviat on korjattu.
”Brexit on myös syy Pohjois-Irlannin itsehallinnon tämänhetkiseen halvaustilaan.
Näitä kaikkia ongelmia Sunakin uusi sopimus pyrkii nyt paikkaamaan. Onnistuuko hän siinä, se ei ratkea vielä maanantaina.
Onnistumista mittaa kaksi testiä.
Ensimmäinen niistä liittyy Pohjois-Irlannin hallintoon. Jos DUP suostuu tekemään taas yhteistyötä Sinn Féin -puolueen ja muiden kanssa, on uusi sopimus onnistunut.
Oma ironiansa on siinä, että brexitin seuraamuksiin karvaiten pettynyt DUP ajoi aikoinaan sitä kovinta brexitiä. DUP:n kanta sopuun selvinnee pikkuhiljaa, kunhan puolue on ensin "Windsorin kehyssopimuksen” yksityiskohtiin kunnolla tutustunut.
”Onnistumista mittaa kaksi testiä.
Sunakin onnistumista mittaa myös se, kuinka oman konservatiivipuolueen kansanedustajat suhtautuvat saavutettuun sopuun.
Konservatiivien kovin brexit-siipi on vieroksunut myönnytysten tekemistä EU:lle sekä EU-tuomioistuimen tuomiovaltaa Pohjois-Irlannin-kiistoihin. Kannatusta on ollut näkemykselle, että Britannian pitäisi vain viis veisata EU:n kanssa aiemmin sovitusta.
Osalle Sunakin omista sopimus EU-komission kanssa voikin nyt näyttäytyä liiallisena pehmeytenä. Tätä näkökantaa saattavat ylläpitää Johnsonin tukijat.
Toisesta näkökulmasta katsoen Sunakin halu neuvotteluihin ja kompromisseihin EU:n kanssa kertoo vahvuudesta johtajana. Omien konservatiivien joukosta olisi tuskin tullut moitteita, vaikka Pohjois-Irlannin brexit-ongelmien ratkaisu olisi lykätty seuraavan brittihallituksen harteille.
Silloin Pohjois-Irlannin limbotila olisi todennäköisesti jatkunut ainakin vielä yli vuoden. Nyt Sunak kantoi vastuuta ja ainakin yritti korjata brexit-ongelmia.