Presidentin­vaalien äänten­laskenta jatkuu – Nuorten suosikki voitti Lagosissa

Afrikan väkiluvultaan suurimman valtion presidentinvaalien ääntenlaskennan arvioidaan vievän päiviä.

Opposition kansandemokraattipuolueen Atiku Abubakar, hallitsevan kaikkien progressiivisten kongressin Bola Tinubu ja työväenpuolueen Peter Obi.

27.2. 18:14

NigeriaSSA äänestettiin lauantaina presidentinvaaleissa. Uutistoimisto Reutersin laskelman mukaan hallitsevan kaikkien progressiivisten kongressin (APC) Bola Ahmed Tinubu oli johdossa, kun yhden kolmasosan osavaltioista tulos oli selvinnyt.

Ennakkosuosikkina on pidetty myös opposition kansandemokraattipuolueen (PDP) Atiku Abubakaria.

APC ja PDP ovat hallinneet Nigeriaa vuonna 1999 alkaneen demokratian jakson. Näiden kahden ulkopuolelta tuleva työväenpuolueen Peter Obi on vedonnut erityisesti nuorempiin ja maan korruptioon kyllästyneihin äänestäjiin.

Nigeriassa on yhteensä 36 osavaltiota. Kun 12 osavaltion tulokset oli laskettu, Tinubu oli saanut noin 3,7 miljoonaa ääntä, kertoo Reuters. Abubakat oli saanut tähän mennessä noin 2,5 miljoonaa ja Obi noin 1,3 miljoonaa ääntä.

Työväenpuolueen Obi keräsi eniten ääniä Lagosissa, jossa sijaitsee Nigerian suurin kaupunki. Obi sai osavaltiossa yli 580 000 ääntä, kun taas Lagosin entisen kuvernöörin Tinubun äänisaalis oli yli 570 000 ääntä.

Opposition pääehdokas Abubakar voitti puolestaan selvästi kotiosavaltiossaan Adamawassa saaden yli 410 000 ääntä. Tinubun äänisaalis tässä osavaltiossa oli yli 180 000 ääntä ja Obin yli 100 000 ääntä.

Vaalilautakunta alkoi julkistaa ensimmäisiä osavaltiokohtaisia tuloksia sunnuntaina. Ääntenlaskennan uumoillaan kestävän päiviä. Nigeriassa on yli 90 miljoonaa äänioikeutettua.

Äänet lasketaan käsin paikallisilla äänestyspaikoilla, ja tulokset ladataan verkkoon riippumattoman kansallisen vaalilautakunnan keskustietokantaan. Maanantaiaamuun mennessä vasta noin 30 prosenttia tuloksista oli lähetetty vaalilautakunnan verkkosivuille.

Tämä kirvoitti opposition valittamaan virallisten tulosten ilmoittamisen hitaudesta.

Vaaleissa etsitään seuraajaa presidentti Muhammadu Buharille.

Tullakseen valituksi ehdokas tarvitsee yksinkertaisen enemmistön ja lisäksi neljäsosan äänistä vähintään 24 osavaltiossa.

Jos presidentti ei selviä ensimmäisellä kierroksella, käydään toinen kierros kahden kärkiehdokkaan välillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat