Lontoo/Helsinki
Britannian konservatiivihallitus ja EU-komissio pääsivät maanantaina sopuun Pohjois-Irlantia koskevasta brexitin jälkihoidosta, joka on kiristänyt Britannian ja EU:n välejä jo pitkään.
Britannian pääministeri Rishi Sunak kehui maanantai-iltana brittiparlamentin alahuoneessa, että Britannia sai EU:n muuttamaan aiempaa brexit-sopimusta. Saavutus on viime syksynä pääministeriksi nousseelle Sunakille iso poliittinen voitto.
”Kumosimme Irlanninmeren tullirajan”, Sunak ilmoitti parlamentaarikoille illalla viitaten brexit-sääntöihin, jotka ovat vaikeuttaneet Yhdistyneen kuningaskunnan sisäistä kauppaa.
Alahuone puhkesi äänekkääseen nauruun, kun Sunak kiitti edeltäjiään sopuratkaisun pohjatöistä. Sunakin edeltäjistä etenkin Boris Johnsonin kautta leimasi Britannian ja EU:n suhteiden kiristyminen Pohjois-Irlannin brexit-aseman takia. Johnson halusi livetä Pohjois-Irlannin lisäpöytäkirjasta, josta hän oli ollut itse avustajineen EU:n kanssa sopimassa.
Britannian alustavista EU-eroneuvotteluista suurimman osan vetänyt entinen pääministeri Theresa May onnitteli Sunakia maanantai-iltana ja kehotti jokaista alahuoneen jäsentä antamaan sovulle tukensa.
Oppositiojohtaja Keir Starmer vahvisti jo maanantai-iltana, että hänen työväenpuolueensa tukee Sunakin saavuttamaa sopua.
”Kun pääministeri äänestyttää sopimuksesta, myös labour tulee sitä kannattamaan”, Starmer sanoi alahuoneessa.
Sunak ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen viimeistelivät uuden sopimuksen maanantaina Windsorissa Lontoon länsipuolella. Sopimusta on kutsuttu jo Windsorin kehyssopimukseksi.
Osapuolet totesivat neuvotteluiden jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että sopimus merkitsee ”uuden luvun alkamista” Britannian ja EU:n välillä.
”Meillä on ehkä ollut erimielisyytemme aiemmin, mutta olemme liittolaisia, kauppakumppaneita ja ystäviä”, pääministeri Sunak sanoi viitaten myös Venäjän Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan.
Von der Leyen taas kommentoi, että sopimus mahdollistaisi ”entistä vahvemman EU:n ja Britannian välisen suhteen läheisinä kumppaneina rinta rinnan nyt ja tulevaisuudessa”.
Sunak kertoi niin tiedotustilaisuudessa kuin alahuoneessakin, että tavarat virtaavat jatkossa esteettä Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä niin kutsuttua vihreää linjaa pitkin. Punaiselle linjalle ja tarkastuksiin joutuvat vain tuotteet, jotka on tarkoitus viedä edelleen Pohjois-Irlannista EU:hun kuuluvaan Irlannin tasavaltaan tai muualle EU:hun.
”Olemme poistaneet tunteen Irlanninmeressä [Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä] kulkevasta rajasta”, Sunak tiivisti.
Jatkossa myös kansalaiset saavat lähettää paketteja sukulaisilleen ja ystävilleen Pohjois-Irlannista Britanniaan ja päinvastoin ilman tulliselvityksiä. Tulliselvitykset ovat olleet osa brexitin luomaa byrokratiaa.
Sunak ja von der Leyen vakuuttivat lehdistötilaisuudessa, että pohjoisirlantilaisille on tarjolla jatkossa samoja elintarvikkeita ja samoja lääkkeitä kuin briteillä muissakin osissa Yhdistynyttä kuningaskuntaa.
Brexit on heikentänyt pohjoisirlantilaisten nauttimaa tavaratarjontaa, koska monet brittiyritykset eivät ole viitsineet viedä tuotteitaan Pohjois-Irlantiin tullibyrokratian takia.
Brexitistä huolimatta osa EU:n lainsäädäntöä on pätenyt yhä Pohjois-Irlannissa, jotta Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välinen maaraja on voitu pitää avoimena.
Sunakin mukaan valtaosa Pohjois-Irlantia piinannutta EU-lainsäädäntöä joutuu nyt roskiin.
”Tämä koskee 1 700 sivua EU-lakeja.”
Uuteen sopimukseen tulee myös lisäys, jonka myötä Pohjois-Irlannin alueparlamentti Stormont voi estää EU:n sisämarkkinoiden uusien tavarasääntöjen voimaantulon Pohjois-Irlannissa.
Jos Stormont haluaa tätä ”jarrua” käyttää, Britannian hallituksella on sen jälkeen asiaan oma veto-oikeutensa, jonka yli EU ei voi enää kävellä.
”Uusi sopimus suojelee pohjoisirlantilaisten asemaa Yhdistyneessä kuningaskunnassa – – suvereniteetti on nyt voimassa koko maassa”, Sunak sanoi.
Von der Leyenin mukaan ”Stormontin jarru” on viime käden hätämekanismi, jota ei toivottavasti edes jouduta käyttämään. Hänen mukaansa EU:n tuomioistuimella säilyy kuitenkin viimeinen sana EU-oikeutta ja sisämarkkinoita koskevien asioiden tulkitsijana.
EU-oikeuden tuomiovallan säilyminen on ollut yksi brexitin kannattajien suurimmista ärsytyksenaiheista.
EU-tuomioistuimen rooli saattaakin vaikeuttaa uuden sovun hyväksyntää Pohjois-Irlannin unionistien tai joidenkin Sunakin oman konservatiivipuoleen kovan linjan brexit-kannattajien parissa.
Toisaalta taas jos brittimielisten unionistien DUP-puolue jatkaa vastarintaansa eikä edelleenkään suostu hallitusyhteistyöhön Sinn Féin -puolueen kanssa, ei uutta jarrumekanismiakaan uusia EU-sääntöjä vastaan voi käyttää.
Lue lisää: Brexit on tuskin ikinä valmis – uusinkaan sopu ei välttämättä tyydytä kaikkia
Sunak kertoi tiedotustilaisuudessa, että sopimuksesta äänestetään brittiparlamentissa ”sopivan ajankohdan koittaessa”.
”Äänestystulosta kunnioitetaan”, Sunak sanoi.
Von der Leyen kiirehti Sunakin kanssa käymistään neuvotteluista vielä tapaamaan kuningas Charlesia, mikä ärsytti kovan linjan brexitpoliitikkoja. Heidän mukaansa pääministeri Sunak pyrki tapaamisen sallimalla hankkimaan uudelle Pohjois-Irlanti-sovulle jonkinlaisen kuninkaallisen siunauksen.
Sekä brittihallitus että EU-komissio kuitenkin vakuuttivat, ettei kuninkaan tapaaminen liittynyt päivän muhin neuvotteluihin.
Oikaisu 27.2. kello 16.45: Ursula von der Leyen ja Rishi Sunak saapuivat Windsoriin maanantaina, eivät sunnuntaina, kuten kuvatekstissä aiemmin luki virheellisesti.