Etelämantereen merijää­peite kutistui ennätyksellisen pieneksi

Tutkijat painottivat, että tulos on alustava, sillä jääpeite voi sulaa vielä lisää. Virallinen tulos merijään koosta julkaistaan maaliskuun alussa.

Tutkijoiden mukaan merijääpeitteen pinta-ala oli viikko sitten 1,79 miljoonaa neliökilometriä. Kuva Kuningas Yrjön saarelta vuodelta 2018

28.2. 4:31

Etelämantereen merijääpeite kutistui todennäköisesti ennätyspieneksi viime viikolla, kertoo Yhdysvaltain lumi- ja jäätietokeskus NSIDC.

Jääpeite ei ole koskaan ollut näin pieni kuluneen 45 vuoden aikana, kun sen kokoa on seurattu satelliittimittauksilla.

Tutkijoiden mukaan merijääpeitteen pinta-ala oli viikko sitten 1,79 miljoonaa neliökilometriä, mikä on 136 000 neliökilometriä vähemmän kuin vuonna 2022 mitattu aiempi ennätystulos.

NSIDC:n tutkijat painottivat, että tulos on alustava, sillä jääpeite voi sulaa vielä lisää. Virallinen tulos merijään koosta julkaistaan maaliskuun alussa.

Merijään sulaminen on ongelma, koska se nopeuttaa ilmastonmuutosta. Valkoinen jää heijastaa auringon energiasta jopa 90 prosenttia takaisin avaruuteen. Kun jään tilalla on tummaa merenpintaa, vesi sitoo vastaavan määrän auringon lämpöä itseensä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat