Valkoinen talo antoi valtion virastoille 30 päivää poistaa Tiktok-sovellus laitteiltaan

Viranomaistahoja kehotetaan poistamaan sovellus ja estämään sen lataaminen ja käyttö valtion laitteilla.

Tiktok on kiinalaisen teknologiayhtiö Bytedancen kehittämä sosiaalisen median palvelu.

28.2. 5:47 | Päivitetty 28.2. 9:48

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on antanut valtion virastoille 30 päivää aikaa poistaa kiinalaisomisteinen Tiktok-sovellus valtion laitteilta.

Valkoinen talo asetti näin aikarajan kongressin viime kuussa säätämälle ja presidentti Joe Bidenin allekirjoittamalle laille, joka kieltää Tiktokin käytön valtion laitteilla. Laki kieltää Tiktokin käytön myös Yhdysvaltain edustajainhuoneessa ja senaatissa.

Maanantaina julkaistussa muistiossa kehotetaan viranomaistahoja poistamaan sovellus ja estämään sen lataaminen ja käyttö valtion laitteilla.

Kielto koskee vain valtion laitteita, eikä esimerkiksi yksityishenkilöitä. Kansalaisvapaus­järjestö ACLU (American Civil Liberties Union) on huolissaan siitä, että kongressissa hiljattain esitetty lakiehdotus ”kieltäisi tehokkaasti Tiktokin” Yhdysvalloissa ja rajoittaisi kansalaisten oikeutta sanan- ja ilmaisun­vapauteen, kertoo uutistoimisto AFP.

Tiktok on kiinalaisen teknologiayhtiö Bytedancen kehittämä sosiaalisen median palvelu. Tiktokin tietoturva on herättänyt huolta etenkin länsimaissa, koska ei ole selvää, paljonko tietoa käyttäjistä päätyy yhtiölle ja mitä sillä tehdään.

Kanadassa hallitus kielsi maanantaista eteenpäin henkilökuntaansa käyttämästä Tiktokia virallisissa mobiililaitteissa tietoturvahuoliin vedoten. Viime viikolla puolestaan Euroopan komissio kielsi Tiktokin virallisista laitteissa sekä sellaisissa henkilö­kohtaisissa laitteissa, joihin on asennettu virallisia sovelluksia.

Yhdysvalloissa huoli oletetusta Kiinan vakoilusta on lisääntynyt sen jälkeen, kun maan asevoimat ampui aiemmin helmikuussa alas pallon, jota Kiinan epäiltiin käyttävän vakoiluun. Kiinan mukaan kyseessä oli eksynyt sääpallo.

Kiina reagoi tiistaina Yhdysvaltain päätökseen toteamalla, että Yhdysvallat liioittelee kansallisen turvallisuuden käsitettä, kertoo uutistoimisto Reuters. Kiinan mukaan Yhdysvallat käyttää valtiovaltaa väärin tukahduttaakseen ulkomaalaiset yritykset maassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat