Italia kertoo ottaneensa kiinni vene­turmasta epäiltyjä ihmis­sala­kuljettajia

Italian hallitus on hiljattain rajoittanut siirtolaisia avustavien järjestöjen toimintaa.

Rantaan on ajautunut kappaleita tuhoutuneesta veneestä. Kuva on otettu tiistaina turmapaikan lähellä Steccato di Cutrossa.

28.2. 15:50

ItaliaN viranomaiset kertovat ottaneensa kiinni kolme ihmistä, joita epäillään ihmisten salakuljettamisesta sunnuntain veneturmassa.

Ainakin 64 ihmisen on kerrottu kuolleen, kun suurta määrää siirtolaisia kuljettanut vene törmäsi kivikkoon Italian lähettyvillä. Turma sattui varhain sunnuntaina Etelä-Italiassa Crotonen maakunnassa lähellä Steccato di Cutroa, kertoo uutistoimisto Reuters

Vene oli lähtenyt Turkin İzmiristä, ja sen on arvioitu kuljettaneen 150–200 matkustajaa. 80 matkustajaa on löydetty elossa.

Paikallisen poliisiviranomaisen mukaan salakuljettajien on väitetty pyytäneen kultakin matkustajalta noin 8 000:ta euroa vastannutta summaa matkasta.

Poliisi etsii neljättäkin salakuljettamisesta epäiltyä. Yksi epäillyistä on Reutersin lähteiden mukaan alaikäinen.

Italiassa syksyllä valtaan noussut oikeistolainen hallitus on hiljattain kiristänyt siirtolaisia avustavien järjestöjen toimintaa uusilla laeilla, kertoo uutistoimisto Reuters. Uudet toimet ovat saaneet arvostelua muun muassa YK:lta.

Esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoo tiedotteessaan, ettei sen Libyan ja Italian välisellä reitillä kulkeva pelastusalus tällä hetkellä toimi pelastustehtävissä, koska Italian hallitus on pidättänyt aluksen ja määrännyt sille sakkoja.

Italia on pyrkinyt suuntaamaan vastuuta turmista EU:n suuntaan. Maahanmuuttovastaisena tunnetuksi tullut pääministeri Giorgia Meloni vaati maanantaina, että unionin instituutioiden tulisi torjua meriteitse tapahtuvaa siirtolaisuutta tiukemmin.

Joukko vihreitä edustavia italialaispoliitikkoja osoitti tiistaina mieltä Melonin viraston lähettyvillä kysyäkseen, miksei siirtolaisen auttamiseksi ollut tehty enemmän. Veneen havaitsi jo lauantaina Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex.

Poliisi on perustellut toimintaansa vaikeilla sääolosuhteilla, jotka sen mukaan pakottivat partioveneet palaamaan satamaan, kertoo Reuters.

YK:n alainen Missing Migrants Project -hanke on kertonut, että pelkästään tänä vuonna yli 220 siirtolaista on kuollut tai kadonnut keskisen Välimeren alueella.

Lääkärit ilman rajoja on kertonut tarjoavansa turmasta pelastuneille psykologista apua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat