Tanskan ja Euroopan parlamentit kehottavat jäseniään poistamaan Tiktokin

Jo aiemmin Euroopan komissio, Yhdysvallat ja Kanada ovat ilmoittaneet Tiktokin käyttöön liittyvistä kielloista virallisissa laitteissa.

Tiktokin tietoturva on herättänyt huolta länsimaissa, koska ei ole selvää, paljonko tietoa käyttäjistä päätyy yhtiölle ja mitä sillä tehdään.

28.2. 16:00

Tanskan parlamentti eli Tanskan kansankäräjät pyytää jäseniään poistamaan laitteiltansa kiinalaisomisteisen Tiktok-sovelluksen ”vakoiluriskin takia”.

Myös Euroopan parlamentti kieltää Tiktokin käytön jäseniltään, kertoi uutistoimisto Reuters tiistaina iltapäivällä. Kielto ulottuu työpuhelinten lisäksi henkilökunnan omiin laitteisiin, joihin on asennettu parlamentin toimintoja, kuten sähköposti. Parlamentti tekee kiellon turvallisuussyistä, EU-lähde kertoo Reutersille.

Tanskan parlamentin jäsenet sekä parlamenttiryhmien sihteerit saivat tiistaiaamuna sähköpostin, joka ohjeistaa lopettamaan Tiktokin käyttämisen parlamentin mobiililaitteilla, kuten puhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla.

Viesti sisältää vahvan kehotuksen poistaa sovellus laitteelta, jos sen on aiemmin sille asentanut.

Kansankäräjien kanslia suositti Tiktokin poistamista Tanskan kyberturvallisuuskeskuksen suosituksesta.

”Nyt kun kyberturvallisuuskeskuksen mukaan Tiktokin käyttämiseen liittyy vakoiluriski, sopeudumme tähän”, sanoi kansankäräjien puhemies Søren Gade tiedotteessa.

Tanskan kyberturvallisuuskeskus on uutistoimisto AFP:n mukaan seurannut Euroopan komission linjaa. Viime viikolla komissio ilmoitti, että se kieltää henkilökuntaansa käyttämästä Tiktok-sovellusta virallisissa laitteissa sellaisissa henkilökohtaisissa laitteissa, joihin on asennettu virallisia sovelluksia.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo antoi maanantaina valtion virastoille 30 päivää aikaa poistaa sovellus valtion laitteilta. Valkoinen talo asetti näin aikarajan kongressin viime kuussa säätämälle ja presidentti Joe Bidenin allekirjoittamalle laille, joka estää kiinalaisomisteisen sovelluksen käyttöä valtion laitteilla.

Kanadassa hallitus kielsi maanantaista eteenpäin henkilökuntaansa käyttämästä Tiktokia virallisissa mobiililaitteissa tietoturvahuoliin vedoten.

Myös Euroopan komissio on kieltänyt Tiktokin käytön virallisissa laitteissa.

TIKTOK on kiinalaisen teknologiayhtiö Bytedancen kehittämä sosiaalisen median palvelu.

Tiktokin tietoturva on herättänyt huolta etenkin länsimaissa, koska ei ole selvää, paljonko tietoa käyttäjistä päätyy yhtiölle ja mitä sillä tehdään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat