Hallitsevan puolueen Tinubu julistettu presidentin­vaalien voittajaksi, oppositio kritisoi vaaleja

Nigerian hallitsevan APC-puolueen Bola Tinubu vahvisti johtoasemaansa ääntenlaskun edetessä. Oppositio on syyttänyt vaaleja vilpillisiksi.

Hallitsevan APC-puolueen Bola Tinubu (kesk.) sai Nigerian presidentinvaaleissa noin 8,8 miljoonaa ääntä.

28.2. 20:37 | Päivitetty 1.3. 6:27

Nigeriassa maan vaalilautakunta on keskiviikkona julistanut hallitsevan APC-puolueen Bola Tinubun maan presidentinvaalien voittajaksi, kertovat uutistoimistot.

Reutersin ja AFP:n mukaan Tinubu sai vaaleissa lähes 8,8 miljoonaa ääntä, kun suurimman oppositiopuolueen ehdokas Atiku Abubakar sai lähes seitsemän miljoonaa ääntä. Nuorten äänestäjien suosiossa oleva Peter Obi puolestaan keräsi runsaat kuusi miljoonaa ääntä.

Presidenttiehdokkaita oli yhteensä 18.

Vaalit käytiin jo lauantaina, mutta ääntenlaskenta väkiluvultaan Afrikan suurimmassa valtiossa on jatkunut pitkään. Yli 200 miljoonan asukkaan maassa on yli 90 miljoonaa äänioikeutettua.

Tinubu vahvisti johtoasemaansa ääntenlaskun edetessä. Tiistai-iltana uutistoimisto AFP kertoi tuloksista, jotka oli saatu 22 osavaltiosta, mukaan lukien pääkaupunki Abujasta. Viralliset tulokset puuttuivat tällöin vielä 14 osavaltiosta.

Tinubu oli tähän mennessä voittanut yhdeksässä osavaltiossa yhteensä 5,7 miljoonan äänisaaliillaan. Abubakar oli saanut taakseen seitsemän osavaltiota ja 4,4 miljoonaa ääntä. Obi voitti puolestaan viidessä osavaltiossa ja pääkaupungissa ja oli saanut 2,9 miljoonaa ääntä.

Tinubu oli johdossa jo aiemmin tiistaina, kun 14 osavaltiosta oli saatu viralliset äänimäärät. Nigerian riippumattoman kansallisen vaalilautakunnan (INEC) mukaan Tinubu oli voittanut kuudessa osavaltiossa, Abubakar viidessä ja Obi kolmessa, kertoi AFP. Tinubu oli saanut neljä miljoonaa ääntä, Abubakar kolme miljoonaa ja Obi 1,6 miljoonaa.

Presidentinvaaleissa haettiin seuraajaa presidentti Muhammadu Buharille.

Buharin seuraajan odotetaan tarttuvan niin maassa vallitsevaan turvattomuuteen, heikkoon taloustilanteeseen kuin köyhyyteenkin liittyviin ongelmiin.

Nigerian vaalilain mukaan ehdokas voi voittaa vain saamalla enemmän ääniä kuin kilpailijansa, mikäli hän saa ainakin neljäsosan äänistä vähintään kahdessa kolmasosassa maan 36 osavaltiosta ja liittovaltion pääkaupungissa Abujassa, minkä myös Tinubu onnistui tekemään.

Näin ollen vaalien toista kierrosta ei tarvitse järjestää.

AFP:n mukaan Nigerian kaksi suurinta oppositiopuoluetta vaativat tiistaina vaalien peruuttamista ja uutta äänestystä. Puolueet väittivät, että tuloksia olisi manipuloitu.

Vaaliäänestys lauantaina sujui enimmäkseen rauhallisesti. Monet äänestyspaikat avautuivat kuitenkin myöhään ja paikallisten äänestyspaikkojen tulokset latautuivat hitaasti eteenpäin.

Vaalilautakunta oli luvannut ladata tulokset verkkosivuilleen suoraan äänestyspaikoilta. Vaaleja valvova INEC sanoi, että ongelmat johtuivat teknisistä vioista.

Opposition syytösten mukaan järjestelmän epäonnistumiset mahdollistivat manipuloinnin ja eroavuudet tuloksissa.

”Nämä vaalit eivät ole vapaat eivätkä suinkaan reilut ja avoimet”, oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtaja Julius Abure väitti AFP:n mukaan.

Nigerialla on pitkä historia äänten väärentämisestä ja äänestyslippujen ostamisesta. INEC on sanonut, että uusi teknologia auttaisi vähentämään väärinkäytöksiä.

Ääntenlaskentaan turhautumisen pelätään purkautuvan myös väkivallaksi, kertoo Reuters.

Esimerkiksi Lagosin saarella kaupat suljettiin ja kadut autioituivat tiistaiaamuna. Saari on yksi Afrikan tiheimmin asutuista paikoista.

Oikaisu 28.2. kello 20.48: Jutussa aiemmin olleessa kuvassa ei ollut Bola Tinubu vaan Kashim Shettima.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat