IAEA vaatii Iranilta selitystä uraanin rikastamiselle lähelle ydin­ase­tasoa

Iranin hallinto on vedonnut asiasta kysyttäessä ”tahattomiin vaihteluihin”.

28.2. 21:29

KansainväliNen atomienergiajärjestö (IAEA) pyrkii uutistoimistojen mukaan saamaan Iranilta selityksiä havainnoille, joiden mukaan Iran on rikastanut uraania 83,7-prosenttiseksi. Iran on Fordowin uraanin rikastuslaitokselta tehtyjen partikkelihavaintojen perusteella lähestynyt ydinaseen valmistamisen vaatimaa 90 prosentin tasoa.

IAEA kertoo uutistoimistojen Reuters ja AFP:n näkemässä raportissa, että keskustelut Iranin kanssa siitä, mistä kyseiset partikkelit ovat peräisin, ovat yhä meneillään.

Maan hallinto on vedonnut asiasta kysyttäessä ”tahattomiin vaihteluihin”.

Iranin rikastusoperaatioiden laajeneminen on huolestuttanut IAEA:ta jo vuosia. Iran on kiistänyt, että yrittäisi kehitellä ydinasetta.

Järjestön raportti kertoo myös 60-prosenttiseksi asti rikastetun uraanin varastointimäärien kasvusta. Järjestön arvion mukaan korkeintaan 60-prosenttiseksi rikastetun varastoidun uraanin määrä lähestyy 3 800 kiloa. Määrä on 18-kertainen verrattuna vuoden 2015 ydinasesopimukseen, joka pyrki hillitsemään Iranin ydinasepyrkimyksiä.

Järjestö määrittelee jo 42 kilon 60-prosenttiseksi rikastettua uraania huomattavaksi määräksi, josta saattaisi olla mahdollista kehittää ydinasetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat