Äärimmäisen uhan­alaisen aasian­gepardin pentueen viimeinenkin kuoli Iranissa

Viilieläinten turvakodissa syntyneen pennun kuolema oli iso menetys, sillä laji on äärimmäisen uhanalainen.

Pirouz-nimisen aasiangepardin kuolema oli menetys. Aasiangepardit ovat äärimmäisen uhanalaisia, ja siksi pentujen syntymisen vankeudessa toivotaan auttavan populaation elpymistä.

28.2. 21:41

Viimeinenkin kolmesta vankeudessa Iranissa syntyneestä uhanalaisesta aasiangepardista on kuollut. Pentueen viimeinen kuoli munuaisten vajaatoimintaan Teheranin eläinsairaalassa dialyysihoidosta huolimatta.

Asiasta on kirjoittanut uutistoimisto AFP iranilaisen Irna-uutistoimiston perusteella.

Pirouz-niminen pentu syntyi viime toukokuussa villieläinten turvakodissa Koillis-Iranissa. Pentueen kaksi muuta aasiangepardia kuolivat jo aiemmin.

Pirouz tarkoittaa farsin kielellä ”voitokasta”. Pennusta oli ennättänyt tulla kansallisen ylpeyden aihe.

Gepardin alalajia aasiangepardia tavataan vain Iranissa, missä laji on äärimmäisen uhanalainen. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan aasiangepardeja löytyi luonnosta alle 50 aikuista yksilöä vuonna 2017.

Tammikuussa 2022 apulaisympäristöministeri Hassan Akbari sanoi, että Iranissa elää vain tusina aasiangepardia. Vuonna 2010 niitä oli arviolta 100.

Iran aloitti Yhdistyneiden kansakuntien tukeman gepardien suojeluohjelman vuonna 2001. Pentujen syntymisen vankeudessa toivotaan auttavan aasiangepardien populaation elpymistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat