The Washington Post: Eritrealaiset sotilaat tappoivat yli 300 ihmistä Tigrayssa

Sotilaat suorittivat veritekonsa The Washington Post -sanomalehden mukaan vain muutamaa päivää ennen rauhansopimuksen julkistamista.

1.3. 7:56

Eritrealaiset sotilaat surmasivat yli 300 ihmistä Etiopian Tigrayn alueella viime syksynä, The Washington Post -sanomalehden selvitys paljastaa.

Etiopian armeijan kanssa yhteistyössä taistelleet eritrealaiset sotilaat tappoivat ihmiset vain muutamaa päivää ennen rauhansopimuksen julkistamista. Lehti pohjaa tietonsa muun muassa uhrien omaisten ja silminnäkijöiden kertomuksiin sekä satelliittikuviin.

Etiopian hallitus ja sitä vastaan taisteleva Tigrayn kansan vapautusrintama (TPLF) sopivat rauhasta 2. marraskuuta.

Mariam Shewiton kylässä eritrealaiset sotilaat tekivät murhia kolmen päivän ajan. Tuona aikana he tappoivat ainakin 140 ihmistä. Osa ihmisistä tapettiin koteihinsa tai kylän muihin rakennuksiin, mutta osa otettiin kiinni ja vietiin läheiselle vuorelle, jossa heidät ammuttiin.

Omaiset ja silminnäkijät uskalsivat puhua tapahtumista vasta kun eritrealaiset olivat vetäytyneet alueelta tammikuun loppupuolella. Sotilaat aloittivat veritekonsa, koska he olivat silminnäkijöiden mukaan kärsineet tappion taistelukentillä. Eritrealaiset surmasivat ihmisiä ainakin kuudessa eri kylässä viikon aikana.

Eritrean hallinto on kiistänyt syyllistyneensä sotarikoksiin.

Myös sisällissodan muita osapuolia on syytetty sotarikoksista. Etiopian hallinto on ilmoittanut, että se on pidättänyt yli 50 sotilastaan, joita syytetään muun muassa murhista ja raiskauksista. TPLF:n sotilaita on myös syytetty sotarikoksista, jotka ovat kohdistuneet muun muassa sen alueella oleviin eritrealaisiin pakolaisiin.

Etiopian hallinnon ja TPLF:n välille solmittu rauhansopimus ei ottanut kantaa siihen, mikä taho tutkisi väitettyjä sotarikoksia tai miten syylliset saataisiin oikeuden eteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat