Ainakin 40 kuolon­uhria vaatinut turma aiheutui ”inhimillisestä virheestä”, sanoo pää­ministeri

Vastakkaisista suunnista tulleet junat ajoivat samalla raiteella toisiaan päin. 59-vuotiaan asemapäällikön epäillään aiheuttaneen turman laiminlyönnillään.

1.3. 3:30 | Päivitetty 1.3. 21:22

Kreikan historian pahimmassa juna­onnettomuudessa on kuollut ainakin 40 ihmistä, kertoo brittilehti The Guardian.

Kahden junan törmäys tapahtui Lárisan kaupungin lähellä Thessalian alueella myöhään tiistai-iltana.

Tiedot kuolonuhrien määristä ovat vaihdelleet pelastustoimien edetessä. Uutistoimistojen ja kreikkalaismedian mukaan kuolleita olisi 36–38. Loukkaantuneita on moninkertainen määrä.

Matkustajajunan kyydissä oli Hellenic Train -junayhtiön tietojen mukaan noin 350 ihmistä.

Uhriluvun pelätään vielä kasvavan, ja pelastustöitä jatkettiin vielä keskiviikkoillan pimeydessä.

Kuolleiden tunnistaminen on hankalaa, sillä junan vaunussa syttyi onnettomuuden seurauksena tulipalo, kertoi pelastusviranomaisten edustaja Vassilis Varthakoyiannis uutistoimisto Reutersille.

”En ole koskaan elämässäni nähnyt mitään tällaista”, yksi pelastustyöntekijöistä kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Osa ihmisistä on tunnistettu ruumiinosien perusteella.

Onnettomuudessa raiteilta suistunut juna lähellä Lárisan kaupunkia. Pelastustyöt jatkuivat keskiviikkoiltana.

Junat ajoivat samaa raidetta vastakkaisista suunnista. Joidenkin tietojen mukaan törmäyshetkellä vauhtia olisi ollut 160 kilometriä tunnissa.

Hallituksen tiedottajan Yiannis Economoun mukaan junat ehtivät ajaa samalla raiteella useita kilometrejä ennen törmäystä.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis sanoi keskiviikkona televisiopuheessa, että onnettomuuden pääsyynä oli ”traaginen inhimillinen virhe”.

Poliisi kertoo pidättäneensä 59-vuotiaan asemapäällikön. Hänen epäillään aiheuttaneen turman laiminlyönnin seurauksena. Mies on kiistänyt rikoksen ja syyttää tapahtuneesta teknistä vikaa.

Mediatietojen mukaan signaalien lähettämiseen tarkoitettu sähköinen ohjelmisto ei toiminut onnettomuushetkellä, joten signaalit oli lähetettävä manuaalisesti.

Kreikan rautatieläisten ammattiliitot ovat turman aikaan korostaneet alan kroonista työvoimapulaa ja vanhentuneen laitteiston vaikutusta.

Kreikan liikenneministeri Kostas Karamanlis jätti keskiviikkona eronpyyntönsä. Hän kertoi lausunnossaan, että eroaminen on ”vähintä, mitä hän voi tehdä uhrien muiston kunnioittamiseksi”.

Karamanlisin mukaan Kreikan rautatieverkko ei vastannut 2000-luvun tarpeita silloin, kun hän aloitti ministerinä vuonna 2019. Hän sanoi, ettei verkostoa pystytty parantamaan tarpeeksi.

Myös Kreikan kansallisen rautatieoperaattorin OSE:n ja sen tytäryhtiön johtajat ovat eronneet, Kreikan yleisradio ERT kertoo.

Mielenosoittajia kerääntyi keskiviikkoiltana Hellenic Train- junayhtiön pääkonttorille Ateenaan. Protestoijat heittivät kiviä rakennusta päin ja poliisi ampui heitä päin kyynelkaasua.

Poliisi ampui Hellenic Trainin pääkonttorille kokoontuneita mielenosoittajia päin kyynelkaasua Ateenassa keskiviikkoiltana.

Pääkaupunki Ateenasta Thessalonikiin matkalla ollut matkustajajuna törmäsi Thessalonikista Lárisaan kulkeneeseen tavarajunaan hieman ennen puoltayötä.

Uutistoimisto AFP kertoi paikallisiin medioihin viitaten, että junassa olisi ollut paljon opiskelijoita, jotka olivat palaamassa Thessalonikiin lomaviikonlopun jälkeen.

Teini-ikäinen junassa ollut matkustaja kertoi paikallisille tiedotusvälineille, että hän tunsi junan jarruttavan voimakkaasti ja näki kipinöiden lentävän.

”Vaunumme ei suistunut raiteilta, toisin kuin edessä olleet vaunut. Ne tuhoutuivat.”

Uhrin mukaan junan ensimmäinen vaunu syttyi törmäyksessä tuleen.

Thessalian alueen kuvernöörin mukaan junien törmäys oli ”todella voimakas”. Raiteilta suistui neljä vaunua, joista kaksi tuhoutui hänen mukaansa lähes täysin.

Kreikka on lupautunut maksamaan turmassa kuolleiden hautajaiset.

Opiskelijat kokoontuivat keskiviikkona Ateenassa muistelemaan junaturman uhreja ja osoittamaan mieltään Hellenic Train -junayhtiötä vastaan.

Onnettomuus tapahtui tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Vaunuja sammutettiin aamuyöstä.

Loukkaantuneen miehen haavoja puhdistettiin aamuyöllä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat