FBI:n johtaja: Korona­virus on toden­näköisesti lähtöisin vuodosta kiinalais­laboratoriossa

FBI:n johtaja Christopher Wray kertoi tiistaina liittovaltion poliisin pitäneen jo jonkin aikaa mahdollisena sitä, että virus on karannut laboratoriovuodossa.

FBI:n johtaja Christopher Wray.

1.3. 10:20 | Päivitetty 1.3. 13:48

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray kertoi tiistaina, että koronatautia aiheuttava SARS-Cov-2-virus on ”todennäköisimmin” lähtöisin Kiinassa Wuhanissa sattuneesta laboratorio-onnettomuudesta.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP sekä CNN.

”FBI on jo jonkin aikaa arvioinut, että pandemian alkuperä johtaa mitä todennäköisimmin Wuhanissa tapahtuneeseen laboratoriovuotoon”, Wray sanoi Fox News -kanavalle antamassaan tv-haastattelussa AFP:n mukaan.

Wray kommentoi asiaa aiemmin tällä viikolla julkaistun raportin jälkeen. Sen mukaan Yhdysvaltain energiaministeriö on todennut, että kiinalaislaboratoriossa tapahtunut vuoto oli todennäköisin syy koronaepidemian puhkeamiseen.

Muut amerikkalaiset tiedusteluvirastot uskovat siitä huolimatta, että virus levisi luonnollisesti eikä siis laboratorio-oloista.

Samassa Fox Newsin haastattelussa Wray myös syytti Kiinan hallitusta yrityksestä pysäyttää Yhdysvaltain ponnistelut pandemian syiden tutkimiseksi.

”Kiinan hallitus... on tehnyt parhaansa estääkseen tämän työn, jota teemme, työn, jota Yhdysvaltain hallitus ja läheiset ulkomaiset kumppanimme tekevät”, Wray sanoi ja jatkoi:

”Se on kaikkien kannalta valitettavaa.”

Kiinan viranomaiset ovat ilmaisseet ärtymyksensä väitettä kohtaan. Heidän mukaansa kyse on silkasta Kiinan mustamaalaamisesta, kirjoittaa AFP.

Tiedeyhteisö puolestaan pitää pandemian alkuperän selvittämistä ratkaisevan tärkeänä, jotta seuraava mahdollinen pandemia saadaan torjuttua ja jopa estettyä kokonaan.

Oikaisu keskiviikkona kello 11.11: Jutussa kirjoitettiin alun perin, että muut amerikkalaiset tiedusteluvirastot uskovat viruksen syntyneen luonnollisesti eikä siis laboratorio-oloissa. Korjattu muotoon, että viruksen uskotaan levinneen luonnollisesti.

Oikaisu keskiviikkona 1.3. kello 13.46: Korjattu virheellinen covid-19-virus muotoon SARS-Cov-2-virus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat