Bola Tinubu voitti kiistan­alaiset presidentin­vaalit – Kolmanneksi jäänyt aikoo haastaa tuloksen oikeudessa

Nigeriaa hallitsevan APC-puolueen Bola Tinubu sai lähes kaksi miljoonaa ääntä enemmän kuin toiseksi tullut oppositiopuolueen Atiku Abubakar.

Nigerian presidentinvaalien voitto varmistui Bola Tinubulle keskiviikkona.

1.3. 19:03 | Päivitetty 2.3. 16:13

Nigerian riippumaton kansallinen vaalilautakunta (INEC) vahvisti Bola Tinubun, 70, valinnan presidentiksi keskiviikkona. Tinubua äänesti 8,8 miljoonaa nigerialaista.

Vaalituloksesta uutisoi muun muassa uutistoimisto AFP.

Tinubu sai vaaditun määrän ääniä kahdessa kolmasosassa Nigerian 36 osavaltiosta. Tämä tarvittiin, jotta vaali ratkeaisi jo ensimmäisellä kierroksella.

Tinubu on pitkäaikainen poliitikko ja on toiminut muun muassa Lagosin kuvernöörinä vuosina 1999–2007. Hänen kampanjansa iskulauseena olikin ”On minun vuoroni” hallita Afrikan suurinta taloutta.

Vaalivoiton selvittyä Tinubu vetosi puheessaan maan yhtenäisyyteen. Hän sanoi toivovansa, että kaikki voisivat rakentaa Nigeriaa yhdessä.

Nigerian seuraavalta johtajalta odotetaankin paljon. Työlistalla ovat niin maan turvallisuuskriisi, heikko taloustilanne kuin köyhyys.

Etukäteen vaalitaistosta ennustettiin tiukkaa kolmen kärkiehdokkaan välillä. Hallitsevan kaikkien progressiivisten kongressin (APC) Bola Tinubun haastoivat oppositiopuolueiden Atiku Abubakar, 76, ja Peter Obi, 61.

Lopullisten tulosten mukaan Tinubu sai 8,8 miljoonaa ääntä. Toiseksi eniten ääniä, eli 6,9 miljoonaa, sai pääoppositiopuolueen, kansojen demokraattisen puolueen (PDP) ehdokas Abubakar.

Työväenpuolueen Peter Obi keräsi 6,1 miljoonaa ääntä.

Nigerian presidentinvaalit käytiin lauantaina, mutta lopulliset äänestystulokset saatiin vasta keskiviikkona. Vaaleissa oli äänestysviiveitä, ja tulokset saapuivat hitaasti. Tämä suututti niin äänestäjiä kuin oppositiopuolueita.

Oppositio onkin väittänyt vaaleja vilpillisiksi ja vaatinut uutta äänestystä.

Kolmanneksi tullut ehdokas, työväenpuolueen Obi, ilmoitti torstaina aikovansa haastaa tuloksen oikeudessa. Hän muun muassa kutsui vaaleja yksiksi Nigerian kaikkien aikojen kiistanalaisimmista.

INEC on hylännyt opposition väitteet.

Tinubun vaalivoitto onkin saanut osin ristiriitaisen vastaanoton.

Kannattajat tanssivat APC:n kampanjatoimistolla ja lauloivat ”Jagapan”, joka on paikallinen päällikön kutsumanimi Tinubulle.

Kriitikot ovat kyseenalaistaneet muun muassa Tinubun ikää ja terveydentilaa sekä siteitä nykyiseen presidentti Muhammadu Buhariin.

”Tinubu saattaa olla vanha – – hän on paras hallitsemaan, koska on hyvin ennakkoluuloton ja edistää yhtenäisyyttä pohjoisen ja etelän väillä”, sanoi Abiola Adesina, 47-vuotias nigerialainen AFP:n mukaan.

Nykyinen presidentti Buhari eroaa tehtävästään 29. toukokuuta. Buhari oli presidenttinä perustuslain sallimat kaksi toimikautta. Ensimmäisen kerran hänet valittiin presidentiksi vuoden 2015 vaaleissa.

Buhari onnitteli keskiviikkona Tinubua ja sanoi, että tämä on paras mies tehtävään.

”Työskentelen nyt hänen ja hänen tiiminsä kanssa varmistaakseni hallitun vallansiirron.”

Buhari on myös kehottanut oppositiopuolueita etsimään rauhanomaisia keinoja, joilla valittaa vaaleista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat