Venäjä syyttää Ukrainaa useista lennokki-iskuista, Ukraina kiistää

Venäjän viranomaisten mukaan Ukraina on tehnyt useita lennokki-iskuja Venäjän maaperälle. Yhden iskun väitetään tapahtuneen lähellä Moskovaa.

Ukrainalainen sotilas harjoitteli lennokin käyttöä Zaporižžjassa joulukuussa.

1.3. 17:34

Venäjän puolustusministeriö syyttää Ukrainaa useista lennokki-iskuista Venäjän maaperälle.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak sanoi keskiviikkona viestipalvelu Twitterissä, että Ukraina ei iske Venäjän maaperälle.

”Ukraina käy puolustussotaa, jonka tarkoituksena on vapauttaa kaikki Ukrainan maa-alueet. Tämä on selviö”, Podoljak kirjoitti.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vastasi Podoljakin viestiin, että ”emme usko häntä”.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti keskiviikkona, että sen joukot olisivat torjuneet Ukrainan tekemän ”massiivisen” lennokki-iskun Venäjän miehittämälle Krimille. Ministeriön mukaan kymmenen lennokkia olisi ammuttu alas tai muuten tehty kyvyttömiksi. Asiasta uutisoivat venäläiset uutistoimistot.

Moskovan alueen kuvernööri Andrei Vorobjov kertoi medialähteiden mukaan, että yksi ukrainalaisten lähettämistä lennokeista putosi lähellä Gubastovon kylää tiistaina. Kylä sijaitsee noin sadan kilometrin päässä pääkaupungista Moskovasta.

Vorobjovin mukaan lennokki ei aiheuttanut tuhoa, mutta se oli kohdistettu siviili-infrastruktuuriin. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että alueella, jossa lennokki väitetysti putosi, sijaitsee maakaasu- ja öljykonserni Gazpromin omistama jakelulaitos. Laitos säilyi vauriotta, maan energiaministeriöstä kerrottiin venäläismedian mukaan. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN.

Uutistoimisto AP:n mukaan lennokista julkaistujen kuvien perusteella kyseessä oli ukrainalaisvalmisteinen taistelulennokki, joka pystyy lentämään 800 kilometrin päähän, mutta ei kykene kantamaan isoa lastia räjähteitä.

Tiistaina viranomaiset ilmoittivat Pietarin alueen ilmatilan väliaikaisesta sulkemisesta. Pulkovon kansainvälisen lentokentän lentoliikenne keskeytyi.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Pietarin ilmatila suljettiin ilmapuolustus­järjestelmään liittyvän koulutuksen vuoksi. Tämä herätti Venäjällä epäilyjä, ja monet uskoivatkin, että todellisena syynä olivat ukrainalaiset lennokit.

Venäläismediat raportoivat myös tiistaina, että räjähteillä varustettu lennokki iskeytyi öljyntuottajayhtiö Rosneftin öljyvarastoon Krasnodarin alueella lähellä Mustaamerta. Alueella nähtiin tulipalo, mutta viranomaisten mukaan isku ei osunut öljytankkeihin. Asiasta uutisoi brittilehti The Guardian.

Useista lennokki-iskuista kerrottiin tiistaina myös Venäjän puolella lähellä Ukrainan rajaa.

Venäjän viranomaisten mukaan lennokit eivät ole aiheuttaneet loukkaantumisia eikä vaurioita.

Hakkerit käyttivät tilannetta hyväkseen ja onnistuivat tiistaina lähettämään ”ohjusisku vaara” -viestin useiden tv-kanavien ja radioasemien kautta.

”Huomio: ilmahälytys on käynnissä. Siirtykää pommisuojiin välittömästi”, viestissä sanottiin The Guardianin mukaan.

Venäjällä sotaa puolustavat tahot liioittelivat väitettyjen ukrainalaisten lennokki-iskujen tuhoja ja yllyttivät maataan vielä aggressiivisimpiin otteisiin sodassa.

Vladlen Tatarski nimisellä Telegram-kanavalla, jolla on 535 000 seuraajaa, todettiin muun muassa näin: ”Päivän päätteeksi useita venäläisiä lentokenttiä kohtaan on isketty kamikaze-lennokeilla. Onneksi ei kuolonuhreja. Ukraina pitäisi tuhota!”

Operation Z: Vojenkors of Russian Spring -kanava uhkaili ydinaseiden käytöllä, koska maan pääkaupunkiin oli isketty. Kanavalla on 1,2 miljoonaa seuraajaa.

Sotaa vastustavilla kanavilla taas naureskeltiin Venäjän armeijan heikkoudelle.

Samaan aikaan kun Ukrainan puolustus kykenee puolustautumaan ohjusiskuilta, jotka lentävät samanaikaisesti useasta eri suunnasta, maailman toiseksi parhain Venäjän armeija on pulassa muutamasta lennokista, pohti 70 000:n seuraajan Moscow Calling -kanava viestissään.

Edellisen kerran viime joulukuussa Ukraina onnistui väitetysti tekemään näyttävän iskun lennokeillaan Venäjän maaperälle. Se ei silloin suoraan myöntänyt lennokki-iskuja muttei tietoa kiistänytkään.

Joulukuisissa iskuissa tuhoutui muun muassa kaksi Venäjän strategista pommittajaa Engelsin tukikohdassa. Samana päivänä Rjazanin lentokentälle tehdyssä iskussa kuoli Venäjän mukaan kolme ja loukkaantui viisi ihmistä. Kolmas isku tehtiin seuraavana päivänä Kurskin lentokentälle. Isku sytytti öljysäiliön tuleen.

Engelsin tukikohta ja Rjazanin lentokenttä sijaitsevat useiden satojen kilometrien päässä Ukrainan rajasta.

Ukrainan kyky iskeä syvälle Venäjälle aiheutti venäläisissä jo silloin huolta.

Ukrainalle aseapua toimittavat maat eivät ole olleet halukkaita antaman Ukrainalle aseita, joilla se yltäisi Venäjän maaperälle asti. Taustalla on pelko sodan laajenemisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat