WP:n lähteet: Vihollisen salainen ase ei aiheuttanut Havannan syndrooman oireita

On ”erittäin epätodennäköistä”, että Havannan syndrooman oireiden takana olisi vihollinen, joka käyttää vaikkapa energia-aaltoja aseenaan, The Washington Postin siteeraamassa tiedustelu­raportissa kerrotaan.

Yhdysvaltain viranomaisten salaperäisiä terveysoireita raportoitiin ensimmäisen kerran Yhdysvaltain Havannan-lähetystön työntekijöillä Kuubassa vuonna 2016.

1.3. 22:19

Seitsemän Yhdysvaltain tiedustelupalvelu­virastoa selvitti noin tuhatta tapausta, joissa Yhdysvaltain työntekijöillä oli raportoitu erilaisia fyysisiä oireita ympäri maailmaa.

Oireita – kuten migreeniä ja muistikatkoksia – on kutsuttu Havannan syndroomaksi, sillä ne raportoitiin ensimmäisenä Havannassa Kuubassa vuonna 2016.

Epämääräisten oireiden aiheuttajaa on etsitty jo vuosia. Syyksi on epäilty muun muassa vieraan vallan energia-asetta.

Viisi virastoista piti ”erittäin epätodennäköisenä”, että ulkomainen vastustaja olisi vastuussa oireista – tarkoituksellisesti tai epäsuorasti, nimettöminä pysyvät viranomaiset kertoivat The Washington Postille.

Yksi virasto piti ulkomaisen tahon syyllisyyttä ”epätodennäköisenä”. Yksi puolestaan pidättäytyi äänestämästä ulkomaista toimijaa koskevassa päätelmässä.

Loppuraportin päätelmät ovat sopusoinnussa samojen virastojen aiemman väli­arvioinnin kanssa. Siinä todettiin, että terveysoireet eivät todennäköisesti olleet toisen maan aiheuttamia.

Viranomaislähteiden mukaan tapauksille ei löytynyt yhteistä mallia tai nimittäjää. Kuukausien selvitystyöstä huolimatta uskottavaa selitystä oireille ei saatu selville.

Myöskään todisteita siitä, että vastustaja olisi kohdistanut työntekijöihin suunnattua energiaa, kuten radioaaltoja tai ultraäänisäteitä, ei löytynyt.

Osassa tapauksissa Yhdysvaltain tiedustelupalvelu saattoi tarkkailla ympäristöä häiriöiden varalta, mutta todisteita vihollisen yrityksistä kohdistaa mitään yhdys­valtalaiseen henkilöstöön ei löytynyt.

”Ei ollut mitään”, yksi virkamies totesi.

Arvioinnissa selvitettiin myös muun muassa sitä, olisiko vastustajalla laitetta, joka pystyisi käyttämään energiaa niin, että se aiheuttaa ilmoitettuja oireita. Seitsemästä virastosta viisi piti sitä ”erittäin epätodennäköisenä” ja kaksi ”epätodennäköisenä”.

Vuonna 2016 Yhdysvaltojen Havannan-lähetystön virkamiehillä havaittiin salaperäisiä oireita kuten migreeniä, pahoinvointia, muistikatkoksia ja huimausta. Ne nimettiin Havannan syndroomaksi.

Myöhemmin näitä akustisia ja tuskallisia oireita on raportoitu uradiplomaateilla, tiedustelu-upseereilla ja muilla Yhdysvaltojen lähetystöissä palvelevilla ympäri maailmaa. Oireista kärsivien urat lyhenivät ja lääkelaskut kasvoivat. Oireet haittasivat niin fyysisesti kuin henkisesti.

Monet työntekijöistä sanoivat joutuneensa tahallisen hyökkäyksen uhreiksi. Syylliseksi ehdotettiin mahdollisesti Venäjää tai muuta vihollismielistä maata.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kauden alussa virkamiehet rohkaisivat valtion työntekijöitä ilmoittamaan, jos he kokivat Havannan syndroomaan viittaavia oireita.

Pyyntö johti vastausten tulvaan. Suurin osa ilmoitetuista terveysoireista osoittautui muista terveyssyistä johtuviksi.

Salaperäistä Havannan syndroomaa muistuttavia oireita on tutkittu yhdysvaltalaisilta työntekijöiltä muun muassa Berliinissä ja Wienissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat