Blinken ja Lavrov tapasivat toisensa epä­virallisesti ja suunnittelematta ensi kertaa sodan alettua

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja tuntui vähättelevän tapaamista ja sanoi, ettei ulkoministerien kesken käyty mitään oikeita neuvotteluita.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken (kesk.) ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (edessä oikealla) G20-maiden ulkoministerikokouksessa Delhissä Intiassa torstaina.

2.3. 8:27 | Päivitetty 2.3. 19:07

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit tapasivat toisensa torstaina ensi kertaa sitten Venäjän hyökkäyssodan alun. Antony Blinken ja Sergei Lavrov tapasivat Intian Delhissä maailman rikkaimpien maiden eli G20-ryhmän huippukokouksen yhteydessä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamieslähde kertoi uutistoimisto Reutersille, että Blinken ja Lavrov kävivät kokouspäivän lomassa epävirallisia käytäväkeskusteluja arviolta noin kymmenen minuutin ajan.

Uutiskanava CNN kertoi lähteisiinsä perustuen, että tapaamista ei suunniteltu etukäteen ja se tapahtui Blinkenin aloitteesta.

Myös Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova vahvisti, että tapaaminen järjestettiin, kun Blinken oli lähestynyt Lavrovia. Hän kuitenkin vaikutti vähättelevän keskustelujen painoarvoa.

”Mitään neuvotteluita tai oikeaa tapaamista ei järjestetty”, Zaharova sanoi AFP:n mukaan.

Viimeksi Blinken ja Lavrov olivat samassa huoneessa viime heinäkuussa G20-kokouksessa Balilla, mutta Lavrov poistui kesken kokouksen.

Kertomansa mukaan Blinken sanoi Lavroville, että Venäjän tulee lopettaa sotansa Ukrainassa. Blinken kuitenkin suhtautui epäluuloisesti Venäjän presidentin Vladimir Putinin rauhanaikeisiin.

”Presidentti Putin on osoittanut, ettei häntä kiinnosta lainkaan sitoutua rauhaan Ukrainassa”, Blinken sanoi tiedotus­tilaisuudessa torstaina.

Blinken myös pyysi Venäjää palaamaan niin kutsuttuun Uusi Start -sopimukseen, joka on ollut viimeinen jäljellä oleva ydinasesopimus Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä. Putin ilmoitti viime viikolla, että Venäjä keskeyttää osallistumisensa sopimukseen.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov on väittänyt, että Yhdysvallat yritti käyttää sopimusta auttaakseen Ukrainaa hyökkäämään Venäjää vastaan.

G20-maiden huippukokouksen avasi torstaina Intian pääministeri Narendra Modi, joka kehotti ulkoministereitä etsimään yhteistä säveltä globaaleihin kysymyksiin.

Suurin yksittäinen maita koskettava asia on Venäjän hyökkäyssota. Lisäksi haasteita aiheuttavat ydinaseuhka, ilmastonmuutos ja inflaatio sekä maailmanlaajuinen energiatilanne, elintarvikkeiden riittävyys ja lannoitekauppa.

Modin mukaan suurin osa G20-ryhmän maista piti Venäjää vastuullisena sodasta, mutta Venäjä itse ja Kiina olivat eri mieltä. Yhteistä julkilausumaa ei siis syntynyt.

Lavrov sanoi, että länsimaat yrittivät suistaa kokouksen raiteiltaan tekemällä Venäjästä syntipukin lännen epäonnistumisille. Lavrovin mielestä länsi on toiminnallaan loukannut isäntämaa Intiaa, joka on yrittänyt löytää sopua muihin asioihin.

Intia ei ole suoranaisesti tuominnut Venäjän hyökkäystä, mutta Modi sanoi Putinille viime vuonna, ettei ”nyt ole sodan aika”.

Blinken nosti tiedotustilaisuudessaan esiin myös Yhdysvaltojen huolen siitä, aikooko Kiina tarjota aseapua Venäjälle. Blinkenin mukaan tämä olisi vakava ongelma kaikille G20-maille. Kiina on reagoinut aseapuväitteisiin raivoistuneesti.

Kiinan ulkoministeri Qin Gang sanoi kokouksen tiimoilta, että Kiina haluaa rakentaa rauhaa ja ottaa ”rakentavan roolin” konfliktin ratkaisussa.

Qin kommentoi myös sotaa ja totesi, että Kiina vastustaa ”kaksoisstandardeja” ja pakotteilla painostamista. Hänen mukaansa Kiina tukee kaikkia yrityksiä edistää rauhanneuvotteluita.

Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovat olleet kireät paitsi sodan myös viimekuisten vakoilupalloepäilyjen takia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat