Turmassa kuollut jo lähes 60 – Poliisi käytti kyynel­kaasua mielen­osoittajiin Ateenassa

Rautatieläiset kertoivat aloittavansa lakon. Heidän mukaansa Kreikan rautatieverkosto on täynnä epäkohtia ja vanhaa tekniikkaa.

Mellakkapoliisi käytti keskiviikkona kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan Kreikan parlamentin edustajalla.

2.3. 10:20 | Päivitetty 2.3. 20:13

Kreikassa on puhjennut mielenosoituksia maan historian pahimman junaturman jälkeen. Kahden junan törmäys tapahtui Lárisan kaupungin lähellä Thessalian alueella myöhään tiistai-iltana.

Mielenosoituksista kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC, uutiskanava CNN sekä uutistoimistot AFP ja Reuters.

Junaonnettomuudessa kuoli paikallisten viranomaisten mukaan ainakin 57 ihmistä. Pelastustoimintaa on jatkettu turmapaikalla, mutta eloonjääneiden löytymisen todennäköisyys heikkenee koko ajan.

”Aika ei ole puolellamme”, sanoi pelastusviranomaisten edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Lárisalaisen sairaalan kuolinsyyntutkija sanoi torstaina Kreikan valtiolliselle ERT-kanavalle, että yli kymmenen ihmistä olisi vielä kateissa.

Mielenosoittajat ja poliisi ovat ottaneet yhteen muun muassa Hellenic Train -junayhtiön pääkonttorin ulkopuolella Ateenassa. Mielenosoituksia on ollut myös Thessalonikissa ja Lárisassa.

Ateenassa sadat yliopisto-opiskelijat marssivat kaupungin läpi parlamenttitalolle protestoidakseen maan rautatiealan ongelmia vastaan.

Mellakkapoliisi käytti kyynelkaasua hajottaakseen parlamenttitalon edustalle kerääntyneet mielenosoittajat, jotka heittelivät poliisia kivillä ja sytyttivät tulipaloja.

Opiskelijoiden lisäksi mieltään ovat osoittaneet rautatieliiton jäsenet, jotka uskovat, että onnettomuus tapahtui, koska turvajärjestelmät eivät toimineet kunnolla.

Epäkohdat ovat heidän mukaansa olleet tiedossa jo vuosia. Rautatieläiset kertoivat tuntevansa suoranaista vihaa siitä, ettei ongelmiin ole puututtu. Siksi ammattiliitto ilmoitti ryhtyvänsä lakkoon.

”Eri hallitusten vuosien mittaan osoittama epäkunnioitus Kreikan rautateiden ylläpitoa kohtaan johti tähän traagiseen lopputulokseen”, ammattiliitto totesi Reutersin mukaan.

Tuhoisa onnettomuus tapahtui, kun junat ajoivat samaa raidetta pitkin vastakkaisista suunnista. Joidenkin lähteiden mukaan vauhtia olisi törmäyshetkellä ollut 160 kilometriä tunnissa.

Onnettomuudessa tuhoutuivat kaikki matkustajajunan etuvaunut. Onnettomuustutkinnan mukaan signaalien lähettämiseen tarkoitettu sähköinen ohjelmisto ei onnettomuushetkellä toiminut, joten signaalit piti lähettää manuaalisesti.

Monet matkustajista olivat parikymppisiä opiskelijoita, jotka olivat palaamassa Thessalonikiin viikonlopun jälkeen.

Mielenosoittajien mukaan onnettomuus oli vain ajan kysymys, sillä paikalliset rautatieläisten ammattiliitot ovat kertoneet, että alalla vallitsee krooninen työvoimapula. Lisäksi käytössä on vanhentunutta laitteistoa.

Keskiviikkona Lárisassa järjestettyyn onnettomuuden uhrien muistotilaisuuteen osallistunut kyproslainen lääketieteen opiskelija Nikos Savva kertoi AFP:lle osallistuneensa myös mielenosoituksiin.

”Vaikuttaa siltä, ettei rautatieverkko ollut kunnossa. Henkilökunta on huonosti palkattua ja tekniikka kulunutta ja vanhaa”, Savva kertoi.

Poliisi pidätti onnettomuuden jälkeen 59-vuotiaan asemapäällikön, jonka epäillään aiheuttaneen turman laiminlyönnin vuoksi. Mies kiisti syyllistyneensä rikokseen, mutta myönsi torstaina olevansa vastuussa tekemästään vakavasta virheestä.

Monet mielenosoittajat korostivat, ettei turmasta tule syyttää asemapäällikköä, sillä onnettomuuden perimmäinen syy on muualla, aikansa eläneessä rautatieverkostossa ja vanhentuneessa tekniikassa.

Kreikka julisti onnettomuuden jälkeen maahan kolmen vuorokauden suruajan.

Maan pääministeri Kyriakos Mitsotakis kuvaili keskiviikkona pitämässään televisiopuheessa onnettomuutta ”traagiseksi inhimilliseksi virheeksi”.

Kreikan liikenneministeri Kostas Karamanlis jätti keskiviikkona eronpyyntönsä. Hän kertoi lausunnossaan, että eroaminen on ”vähintä, mitä hän voi tehdä uhrien muiston kunnioittamiseksi”.

Karamanlis sanoi ottavansa vastuun viranomaisten ”pitkäaikaisista epäonnistumisista” korjata rautatiejärjestelmä, joka hänen mukaansa ei täytä 2000-luvun standardeja.

Karamanlisin tilalle liikenneministeriksi nimitetty Giorgos Gerapetritis kertoi torstaina junaturman tutkinnan jatkuvan. Hän pyysi anteeksi uhrien läheisiltä ja sanoi, että asiasta tehdään selvitys ja kaikki kerrotaan Kreikan kansalle.

Ministerin mukaan Kreikan viallinen rautatiejärjestelmä on saatava kuntoon.

”Vastuu tapahtuneesta on erittäin raskas. Nämä ovat hyvin synkkiä päiviä Kreikalle”, Gerapetritis kertoi lehdistötilaisuudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat