Saksan Scholz: Länsi­liittolaiset keskustelevat ”turva­takuista” Ukrainan kanssa

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan länsiliittolaiset ja Ukraina keskustelevat turvatakuista Ukrainalle sodan jälkeiselle ajalle.

Länsiliittolaiset keskustelevat "turvatakuista" Ukrainan kanssa, kertoo Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

2.3. 13:24

Länsiliittolaiset keskustelevat ”turvatakuista” Ukrainan kanssa, kertoi Saksan liittokansleri Olaf Scholz torstaina. Scholzin kommenteista raportoivat uutistoimistot AFP ja Reuters.

”Keskustelemme Kiovan ja muiden kumppaneiden kanssa tulevaisuuden turvatakuista Ukrainalle. Tällaiset takuut kuitenkin tulevat oletuksella, että Ukraina puolustaa itseään onnistuneesti tässä sodassa”, sanoi Scholz.

Viime viikolla yhdysvaltalaislehti The Wall Street Journal kertoi lähteisiinsä vedoten, että Saksa, Ranska ja Britannia ehdottaisivat puolustussopimusta Naton ja Ukrainan välille.

Scholzin mukaan rauhaa ei saavuteta asetoimitusten lopettamisella ja olisi tuhoisaa hyökkääjän kannustamista, jos kansainvälisen oikeuden rikkominen palkittaisiin. Lisäksi hän tiedotti, että Saksa tulee kouluttamaan tuhat ukrainalaissotilasta lisää.

Hänen mukaansa Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole valmis avoimiin neuvotteluihin sodan lopettamiseksi ja oikeudenmukaisen rauhan vuoksi.

Kiinaa Scholz kehotti olemaan lähettämättä aseita Venäjälle.

Liittokanslerin mukaan on pettymys, että Kiina ei enää suostunut tuomitsemaan Venäjän hyökkäystä G20-maiden valtiovarainministerien kokoontumisessa.

”Viestini Pekingille on selvä: käytä vaikutusvaltaasi Venäjän joukkojen vetäytymisen edistämiseen”, sanoi Scholz.

Scholz kritisoi jo viikonloppuna saksalaislehti Die Weltille Kiinan tekemää rauhansuunnitelmaa Ukrainaan siitä, ettei uunnitelmassa ei Scholzin mukaan riittävästi linjata Venäjän joukkojen poistumisesta Ukrainasta.

”Minun näkökulmastani [suunnitelmassa] ei ole linjaa, joka sanoisi: Venäjän joukkojen on myös vetäydyttävä”, sanoi Scholz.

Sen sijaan hän kehui Kiinaa siitä, että tämä rauhansuunnitelmassaan otti kantaa ydinaseita vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat