Norsunluurannikko ja Guinea auttavat kansalaisiaan pois maahan­muuttajia häätävästä Tunisiasta

Tunisian presidentti Kais Saied julisti viime viikolla maahanmuuton olevan ”juoni” maan väestörakenteen muuttamiseksi. Sen jälkeen maassa on pidätetty useita maahanmuuttajia.

Norsunluurannikon kansalaiset odottivat Norsunluurannikon Tunisian-suurlähetystön ulkopuolella kotiin lähettämistä.

2.3. 12:54

Läntisen Afrikan valtiot Norsunluurannikko ja Guinea kertovat lähettävänsä lentokoneita hakemaan maiden kansalaisia pois Tunisiasta. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Syynä kotiuttamiseen ovat Tunisian itsevaltaisen presidentin Kais Saiedin viime viikolla antamat lausunnot, joissa tämä syytti maahanmuuttoa ”ulkomaille työtä tekevien petturien juoneksi” muuttaa Tunisian väestöprofiilia.

Saiedin väestönvaihtoteoriaan viittaavien kommenttien mukaan maahanmuutolla yritetään tehdä Tunisiasta ”puhtaasti afrikkalainen valtio”, jolla ei ole ”arabi- ja muslimiyhteyksiä”, kertoo uutistoimisto Reuters.

Afrikan unioni tuomitsi Saiedin kommentit ja kutsui niitä ”sokeraaviksi” ja ”radikaaliksi vihapuheeksi.” Muun muassa ranskalainen äärioikeisto­politiikko Eric Zemmour asettui kuitenkin tukemaan Saiedia.

Saied myös määräsi Tunisian turvallisuusjoukot lopettamaan kaikki laiton maahanmuutto maahan ja poistamaan kaikki laittomasti maassa oleskelevat maahanmuuttajat.

Määräyksen ja kommenttien jälkeen Tunisiassa on pidätetty useita maahanmuuttajia eteläisemmästä Afrikasta. Reutersin mukaan useat mustat ja tummaihoiset ihmiset Tunisiassa ovat raportoineet sosiaalisessa mediassa tulleensa kaltoin kohdelluiksi. Monet ovat myös menettäneet kotinsa.

Kymmenet norsunluurannikkolaiset ovat odottaneet Norsunluurannikon Tunisian-suurlähetystön luona kotimaahan paluuta. Myös monet guinealaiset ovat kertoneet maansa suurlähetystölle haluavansa poistua Tunisiasta.

Tunisiassa on virallisten lukujen mukaan arviolta 21 000 maahanmuuttajaa Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

80 prosenttia tunisialaisista pitää rotusyrjintää ongelmana maassa, selvisi viime vuonna BBC:n arabiankielisen palvelun kyselyssä. BBC:n mukaan luku on Afrikan suurin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat