Vaikutusvaltainen amerikkalais­juristi Murdaugh tuomittiin vaimonsa ja poikansa murhasta elinkautiseen vankeuteen

Alex Murdaugh kiisti syyllisyytensä, vaikka myönsi valehdelleensa aiemmin olinpaikastaan murhailtana.

3.3. 2:26 | Päivitetty 4.3. 10:18

Yhdysvaltalainen juristi ja vaikutusvaltaisen juristisuvun perijä Alex Murdaugh on saanut elinkautisen vankeustuomion vaimonsa ja poikansa murhasta, uutistoimistot kertovat perjantaina.

Murdaugh todettiin torstaina syylliseksi rikoksiinsa, kertoivat uutistoimistot ja amerikkalaismedia, kuten CNN ja The New York Times. Valamiehistö pohti Murdaugh’n syyllisyyttä alle kolme tuntia puheenvuorojen jälkeen.

Tuomari antoi Murdaughille kaksi elinkautista tuomiota, uutistoimisto AFP ja amerikkalaisviestimet kertoivat.

Tapaus on herättänyt valtavaa huomiota Yhdysvalloissa, koska vauraan Murdaugh’n suvun jäsenet ovat toimineet Etelä-Carolinan 14. oikeuspiirin pääsyyttäjänä kolmessa polvessa yli 80 vuoden ajan ja pyörittäneet lakiasiaintoimistoa vielä pidempään.

Murdaugh kiisti syyllisyytensä murhiin. Sen sijaan hän myönsi kavaltaneensa miljoonia dollareita lakiasiaintoimistostaan ja asiakkailtaan, minkä peittelyä syyttäjä arveli motiiviksi murhiin.

Murdaugh myönsi myös valehdelleensa aiemmin oikeudenkäynnissä olinpaikastaan murhailtana kesäkuussa 2021. Murdaugh oli sanonut tutkijoille ainakin kolmessa eri kuulustelussa, ettei hän ollut käynyt tuona iltana perheen metsästystilan piharakennuksessa, josta hänen vaimonsa ja poikansa löytyivät ammuttuina.

Alex Murdaugh’n vaimo Margaret Murdaugh oli 52-vuotias ja heidän poikansa Paul Murdaugh 22-vuotias.

Alex Murdaugh (kesk.) kuunteli syyttäjän puheenvuoroa Colletonin piirikunnan oikeustalossa Etelä-Carolinassa tiistaina.

Rikostutkinnassa löytyi Paul Murdaugh’n kuvaama video, jonka uskotaan kuvatun vain minuutteja ennen murhia. Useiden todistajien mukaan videon taustalla kuuluu Alex Murdaugh’n ääni.

Video näytettiin oikeudenkäynnissä ja Alex Murdaugh myönsi, että hänen äänensä kuuluu tallenteella. Hän sanoi valehdelleensa rikostutkijoille, koska ”ei ajatellut selvästi” opiaattiriippuvuutensa vuoksi.

Tammikuussa alkanut murhaoikeudenkäynti on osa isompaa rikosvyyhtiä, johon Murdaugh’n perheen uskotaan liittyvän. Alex Murdaugh’n vanhemman pojan Buster Murdaugh’n on uskottu surmanneen koulutoverinsa Stephen Smithin vuonna 2015.

Murdaugh’n epäillään murhanneen vaimonsa ja Paul-poikansa sekä lavastaneen oman murhayrityksensä luodakseen peitetarinan Buster Murdaugh’n suojelemiseksi ja saadakseen tälle korvauksia henkivakuutuksestaan.

Oikaisu 4.3. kello 10.18: Artikkelissa puhuttiin aiemmin lautamiehistöstä. Yhdysvalloissa on käytössä kuitenkin valamies- eli juryjärjestelmä. Suomessa käytetään lautamiehiä, jotka eivät kuitenkaan täysin vastaa Yhdysvaltain juryjärjestelmää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat