Kambodžan oppositiojohtaja Kem Sokha, 69, tuomittiin perjantaina 27 vuodeksi kotiarestiin ”maanpetoksellisesta toiminnastaan”.
Yhdysvaltain mukaan tuomioistuimen antama tuomio on keksitty ja vahvasti politisoitunut.
Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.
Kem Sokha valittiin oppositiojohtajaksi 2014. Hänen tehtävänsä on ollut edistää poliittista vuoropuhelua käytännössä maan yksinvaltiaan pääministerin Hun Senin puolueen CPP:n ja sitä huomattavasti pienempien muiden puolueiden välillä.
Sokha oli myös jo hajotetun Kambodžan kansallisen pelastuspuolueen perustaja. Hän on pitkään ollut Senin näkyvä vastustaja. Sen on kriitikoiden mukaan ohjaillut tuomioistuimia antamaan oppositiolle haitallisia tuomioita.
Sokha pidätettiin vuonna 2017 niin kutsutussa keskiyön iskussa. Samalla häntä syytettiin ”salaisesta suunnitelmasta”. Väitteiden mukaan hän oli laatinut suunnitelman yhdessä ulkomaisten tahojen kanssa pääministeri Senin hallituksen kaatamiseksi.
Sokha on toistuvasti kiistänyt häntä vastaan esitetyt syytteet.
Sokhan kotiaresti tuli voimaan välittömästi tuoreen tuomion antamisen jälkeen. Ilman tuomioistuimen myöntämää lupaa Sokha saa tavata vain omia perheenjäseniään.
Oikeuskäsittelyä seurannut Yhdysvaltain suurlähettiläs W. Patrick Murphy kertoi tuomion antamisen jälkeen, että sekä oikeudenkäynti että tuomio olivat virheellisiä.
”Yhdysvallat on syvästi huolestunut arvostetun poliittisen johtajan Kem Sokhan tuomiosta”, Murphy kertoi paikalla olleille toimittajille.
Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ilmaisi laajan huolensa Kambodžan demokratian heikentyneestä tilasta viime elokuussa, jolloin hän vieraili maassa tapaamassa Sokhaa.
Uutistoimisto AFP:n perjantaisessa oikeuskäsittelyssä paikalla olleiden toimittajien mukaan Sokha tervehti istunnossa läsnä olleita diplomaatteja hymyillen.
Tuomioistuin vei häneltä myös äänioikeuden ja kielsi häntä asettumasta ehdolle poliittiseen virkaan.
Sokhalla on kuukausi aikaa valittaa tuomiosta.