Ulko­ministeriö: Suomi tuomitsee Nobel-palkitun aktivistin saaman vankeus­tuomion

Ales Bjaljatski sai Nobelin rauhanpalkinnon viime vuonna.

Ales Bjaljatski Minskissä Valko-Venäjällä kesäkuussa 2014. Bjaljatski vapautui tuolloin vankilasta suoritettuaan neljän vuoden vankeustuomion.

3.3. 11:53 | Päivitetty 3.3. 20:50

Tunnettu demokratia-aktivisti Ales Bjaljatski on tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankeuteen Valko-Venäjällä, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Valkovenäläinen Bjaljatski palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2022. Bjaljatski aloitti aktivismin demokratian puolesta jo Neuvostoliiton loppuvuosina.

Vuonna 1996 hän perusti Valko-Venäjälle kansalaisjärjestö Viasnan puolustamaan kansalaisten oikeuksia. Bjaljatski ja hänen järjestönsä ovat tarjonneet lakiapua valkovenäläisille, jotka paljastavat maan ihmisoikeusrikkeitä. Hän on myös kouluttanut kansalaisia puolustamaan oikeuksiaan.

Bjaljatski on tuomittu vankeuteen aiemminkin. Hän sai neljän ja puolen vuoden vankeustuomion marraskuussa 2011, jolloin häntä syytettiin verorikoksesta.

Bjaljatski pidätettiin Valko-Venäjän hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa vuonna 2020.

Civil Rights Defenders -järjestön mukaan monen vuoden vankeustuomiot annettiin perjantaina myös kolmelle muulle ihmisoikeusaktivistille, joista yksi tuomittiin poissaolevana.

Suomen ulkoministeriö twiittasi perjantai-iltana Suomen tuomitsevan Bjaljatskin ja kolmen muun aktivistin saamat tuomiot. Ministeriö kutsuu tuomioita poliittisesti motivoiduiksi ja vaatii Valko-Venäjää vapauttamaan poliittiset vangit.

Asian tuomitsivat myös muun muassa EU ja Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja, jonka mukaan kyse on "häpeällisestä epäoikeudenmukaisuudesta".

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat