BBC: Kymmeniä koulu­tyttöjä joutui jälleen sairaalaan Iranissa myrkytys­oireiden vuoksi

Myrkytysoireita on raportoitu marraskuusta lähtien yli tuhannella koululaisella.

Iranin koulutyttöjen myrkytyssumaa vastaan protestoineita mielenosoittajia Washingtonissa Yhdysvalloissa torstaina.

3.3. 13:15 | Päivitetty 3.3. 15:26

Iranissa lisää koulutyttöjä on joutunut sairaalaan, kun epäillyt kaasumyrkytykset jatkuvat, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Iranin varaterveysministeri Younes Panahi kertoi sunnuntaina, että ”jotkut ihmiset” ovat myrkyttäneet koulutyttöjä shiiamuslimien pyhänä pitämässä Qomin kaupungissa Teheranin eteläpuolella tarkoituksenaan lopettaa tyttöjen kouluttaminen.

Myös iranilainen Tasnim-uutistoimisto kertoi tiistaina, että oireiden syyksi epäillään tahallista myrkyttämistä, jonka tavoitteena on tyttökoulujen sulkeminen.

Sittemmin myrkytysoireita on ilmennyt Qomin lisäksi myös muualla Iranissa. BBC:n mukaan kymmeniä tyttöjä 26 koulusta eri puolilta Irania on viety sairaalahoitoon oireiden takia.

Ensimmäisistä myrkytysoiretapauksista kerrottiin marraskuun lopulla. Siitä lähtien myrkytysoireista on kärsinyt yli 1 000 iranilaista koulutyttöä. Heillä on ollut hengitysvaikeuksia, pahoinvointia, huimausta ja väsymystä.

Varaterveysministeri Panahin lisäksi myös monet muut iranilaiset epäilevät, että myrkytykset ovat tahallinen yritys hankaloittaa tyttöjen koulutusta.

BBC:n mukaan Iranin hallitus ei kuitenkaan ole kertonut, uskooko se myrkytysten olevan suunniteltuja.

Iranin presidentti Ebrahim Raisi on joka tapauksessa valtuuttanut maan sisäministerin Ahmad Vahidin selvittämään, mistä myrkytyksissä on kyse.

Iranilainen Fars-uutistoimisto kertoi keskiviikkona, että myrkytyksistä epäiltynä on pidätetty kolme ihmistä. Vahidin mukaan uutinen pidätyksistä ei pidä paikkaansa, ja sisäministeri onkin syyttänyt ulkomaista mediaa ja muita ryhmiä, jotka ovat hänen mukaansa hyötyneet tilanteesta ja saaneet iranilaiset huolestumaan entisestään.

BBC on kuvannut videomateriaalia Iranin pääkaupungissa Teheranissa, maan luoteisosassa sijaitsevassa Ardabilissa sekä Länsi-Iranin Kermanshahin kaupungeissa. Videoilla näkyy, miten ambulanssit noutavat myrkytysoireista kärsiviä koululaisia ja kuljettavat heidät sairaaloihin.

BBC.n mukaan myrkytysoireista kärsineet koulutytöt ovat kertoneet, että oireita on ennakoinut voimakas mädäntyneen haju.

Uutistoimisto Farsin mukaan parlamentin koulutusvaliokunnan puheenjohtaja Alireza Monadi-Sefidan sanoi tiistaina, että myrkyllinen kaasu sisältäisi typpeä.

Sisäministeri Vahidi kiisti myös tämän tiedon keskiviikkona, ja kertoi raporttien olleen virheellisiä.

BBC on haastatellut Teheranin esikaupunkialueella Pardisissa koulua käyvän myrkytysoireista kärsivän tytön vanhempaa.

Turvallisuussyistä nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan koulussa on käytetty myrkkyä ainakin tiistaina. Lähde kertoi, että lapset kuulivat ”jotain räjähdyksen kaltaista”, jota seurasi epämiellyttävä, palaneen muovin käryn kaltainen haju.

”Oppilaat ohjattiin luokista pihalle. Siinä vaiheessa osa heistä ei pystynyt enää seisomaan jaloillaan. Ambulanssit ja poliisi saapuivat paikalle, ja ensihoitohenkilökunta antoi lapsille maitoa”, lähde kertoi.

YK vaatii Irania tekemään kattavan ja läpinäkyvän tutkinnan koulutyttöjen myrkyttämisepäilyistä.

Myös Saksa vaatii Irania tutkimaan tapaukset. Maan ulkoministeri Annalena Baerbockin mukaan tiedot koulutyttöjen myrkytyksistä ovat šokeeraavia. Hän muistutti, että tytöillä on oikeus käydä koulua ilman pelkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat