Uponnut öljy­alus kadoksissa Filippiineillä, öljy­vuotoja ei ole saatu hallintaan

Aluksesta on vuotanut mereen rahtina ollutta öljyä sekä diesel-öljyä, jota alus itse käytti.

Öljyvuoto Oriental Mindoro -saaren lähellä nähtynä lentokoneesta.

3.3. 14:42

Tiistaina uponneen Princess Empress -öljysäiliöaluksen etsintä jatkuu Filippiineillä. Alus upposi kiireisellä merireitillä Verde Island -salmella, Filippiinien pääsaaren Luzonin ja Mindorin saaren välillä, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Aluksen rahtina oli 800 000 litraa teollisuusöljyä, jota oltiin kuljettamassa pääkaupunki Manilan läheltä Iloiloon Filippiinien keskiosassa. Aluksesta on vuotanut mereen rahtina ollutta öljyä sekä diesel-öljyä, jota alus itse käytti.

Aluksen uppoamisen tarkka syy ei ollut perjantaina tiedossa. Toinen alus pelasti Princess Empressin kyydissä olleet 20 miehistön jäsentä. Alus on uponnut yli 400 metrin syvyyteen.

Kovan merenkäynnin vuoksi vuotopaikan lähelle ei ole voitu asettaa öljyvuotoa hillitseviä puomeja, kertoo Filippiinien rannikkovartioston tiedottaja Armando Balilo.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka paljon öljyä on vuotanut mereen. Paikallisen Oriental Mindoron alueen kuvernöörin Humerlito Dolorin mukaan tilanne on käymässä vaikeammaksi.

Dolor määräsi perjantaina alueen kalastajat pysymään maissa, kunnes merellä on jälleen turvallista kalastaa. Oriental Mindorossa on 18 000 kalastajaa. Saarella sijaitsevan Polan pormestari Jennifer Cruz kertoi, että öljyn peittämiä kuolleita kaloja oli huuhtoutunut saaren rantaan.

Alueella on 591 hehtaaria koralliriuttoja ja noin 2 000 hehtaarin verran muuta vesikasvistoa, joille voi Filippiinien ympäristöministeriön mukaan aiheutua haittaa vuodosta.

Filippiinien rannikkovartiosto otti vesinäytteitä Oriental Mindoron rannikolta torstaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat