Teini-ikäiset manga­fanit ilmestyivät kuin tyhjästä ja aloittivat joukko­tappeluita Venäjällä ja Ukrainassa – Mistä on kyse?

Ryodan-teinit ovat aiheuttaneet joukkotappeluita kauppa­keskuksissa Venäjällä ja Ukrainassa. Molempien maiden viranomaiset uskovat, että kyseessä on propagandan levittäminen.

Sukupolvi Ryodan -nimisellä Telegram-kanavalla on julkaistu lukuisia päivityksiä alakulttuurista. Kanavalla on myös videoita, joissa näkyy joukkotappeluita. Osa tilanteista on päivitysten mukaan lavastettu.

4.3. 12:19 | Päivitetty 4.3. 13:08

Ne alkoivat yhtäkkiä helmikuun loppupuolella, joukkotappelut.

Kauppakeskuksissa eri puolilla Venäjää – Pietarissa, Moskovassa, Novosibirskissa ja Kazanissa – raportoituja tappeluita yhdisti osapuoli, jonka kerrottiin aloittaneen tappelut.

He ovat suuriin mustiin huppareihin ja ruudullisiin housuihin pukeutuvia teini-ikäisiä, useimmiten poikia. Hupparin selkää koristaa hämähäkkikuvio ja numero 4. Pitkäksi kasvaneet hiukset on värjätty tummiksi.

Joukkotappelut ja niitä seuranneet pidätykset ovat kiinnittäneet myös Kremlin huomion, sillä viranomaiset eivät tiedä, miksi ilmiö on syntynyt juuri nyt, Venäjän hyökkäyssodan aikana.

Osa Venäjän hallituksen korkeista virkamiehistä arvioi, että kyseessä on Ukrainan hanke, jonka tarkoituksena on horjuttaa Venäjää.

”On tärkeä saada laittomuudet loppumaan”, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi maanantaina toimittajille viitaten aktivoituneisiin nuoriin.

Ilmiöstä ovat kertoneet muun muassa tutkivan journalismin Bellingcat-ryhmä, The Moscow Times sekä CNN.

Erikoinen, sosiaalisen median kanavien kautta nopeasti levinnyt ilmiö ei suinkaan rajoitu vain Venäjään, sillä hämähäkkihuppareihin pukeutuneet teini-ikäiset ovat aloittaneet joukkotappeluita myös Ukrainassa.

Kiovan poliisi on kutsunut ryhmää ”venäläisten propagandistien” välineeksi.

”Ryhmä johtaa informaatio-psykologista operaatiota Ukrainan sisäisen tilanteen horjuttamiseksi”, poliisin kertoi kannanotossaan.

CNN:n mukaan Ukrainan poliisi on ylityöllistetty pelkästään Venäjän käymän hyökkäys­sodan takia. Sodan lisäksi poliisia ovat vajaan kahden viikon ajan työllistäneet joukkotappeluita aiheuttavat teini-ikäiset, joita on pidätetty Kiovan lisäksi myös Harkovassa, Lvivissä ja Dniprossa.

Avainsana ilmiölle on Ryodan.

Tai TšVK Ryodan, jota nimitystä ryhmän jäsenet itse käyttävät siitä. Bellingcatin mukaan nimitys on ironinen: se tulee sanoista yksityinen palkka-armeija, ja sillä viitataan pahamaineiseen venäläiseen Wagner-palkkasotilasryhmään.

Ryhmän nimi esiintyi ensimmäisen kerran 19. helmikuuta.

Silloin moskovalaisen Aviapark-kauppakeskuksen ravintolamaailmassa puhkesi pieni, mutta suuret mittasuhteet saanut tappelu. Telegram-kanavalla julkaistussa kuvassa näkyy neljä henkilöä, joista kolmella on yllään hämähäkkikuvioinen huppari.

”TšVK Ryodan, kuolema kaljuille kusipäille Adidaksissaan”, kuvan yhteydessä julkaistussa viestissä sanottiin. Viesti saattoi viitata siihen, että tappelun toinen osapuoli oli pukeutunut verryttelyasuihin.

Kuvakaappaus ryhmän Telegram-sivuilta.

Myöhemmin kanavalla julkaistiin tapahtumista myös video, joka on sittemmin poistettu Telegramista. Samana päivänä myös muissa Moskovan kauppakeskuksissa järjestettiin joukkotappeluita.

Tassin mukaan Aviaparkissa pidätettiin tuolloin, 19. helmikuuta, noin 30 ihmistä. Tapahtumia puidaan myöhemmin oikeudessa, ja osapuolet voidaan tuomita huliganismista jopa seitsemäksi vuodeksi vankeuteen.

Ennen Aviaparkin tapahtumia ryhmästä ei ole minkäänlaisia mainintoja sosiaalisessa mediassa tai muualla.

Ryodan on syntynyt Hunter x Hunter -mangasarjan pohjalta. Sarja kertoo metsästäjistä, englanniksi huntereista, joilla on yliluonnollisia voimia ja joita maalliset lait eivät koske.

Hunter x Hunter kuuluu japanilaisen sarjakuvan, mangan, shōnen-sarjoihin, jotka on suunnattu pääosin nuorille pojille.

Ryodan taas on sarjassa esiintyvän rikollisryhmän nimi. Sarjassa siitä käytetään kirjoitusasua Gen’ei Ryodan.

Myöskään huppareissa näkyvä numero 4 ei viittaa mihinkään kovin mystiseen, kertoo CNN. Sarjan rikollisten tavoin myös Ryodan-teinit tunnistautuvat numeroin. Sarjassa ryhmän jäsenten tunnus on valkoinen hämähäkki.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Ryodan ei ole kansainvälinen terroristioperaatio, vaan löyhästi organisoitu ryhmä teini-ikäisiä mangafaneja.

Ryodan-sanakaan ei ole merkitykseltään kovin mystinen. Se tarkoittaa japaniksi ryhmää.

Erään aiheeseen liittyvän Telegram-kanavan ylläpitäjä kertoo itsestään. Hän kertoo olevansa 22-vuotias nuori ja pukeutuvansa haluamallaan tavalla.

”En vahingoita ihmisiä. En ole koskaan lietsonut vihaa, ja mielestäni jokaisella on oikeus valita tyylinsä”, Shadowraze-nimellä kanavaa pitävä henkilö kirjoittaa.

Viestinsä lopussa hän kehottaa seuraajiaan toimimaan rauhan puolesta.

Gen’ei Ryodan on Hunter x Hunter -mangasarjan rikollisryhmä.

Oikaisu 4.3. kello 13.08: Vaihdettu jutusta englanninkieliset lyhenteet ja yksi virke suomeksi. Ryhmä ei tiettävästi viestit itsestään englanniksi vaan venäjäksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat