Iran suostui yhteis­työhön IAEA:n kanssa ydin­laitosten valvonnasta

Osapuolet sopivat yksityiskohdista toisessa kokouksessa, joka pidetään Iranin pääkaupunki Teheranissa, kerrotaan IAEA:n tiedotteessa.

4.3. 21:24

KANSAINVÄLINEN atomienergiajärjestö (IAEA) ja Iran ovat päässeet sopimukseen yhteistyöstä ydinvoimaloiden valvonnassa, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Iran on muun muassa suostunut asentamaan uudelleen valvontalaitteistoa useissa ydinvoimaloissa, sanoi IAEA:n johtaja Rafael Grossi lauantaina medialle. Lisäksi Iran suostui vauhdittamaan tutkimuksia ilmoittamattomista uraanipartikkeleista.

Grossi oli vierailulla Iranissa perjantaina ja lauantaina. IAEA:n tiedotteen mukaan Iran antaa järjestölle mahdollisuuden toteuttaa asianmukaisia ​​tarkastus- ja valvontatoimia laitoksissa.

Iranin on tarkoitus ”tarjota pääsy tietoihin, paikkoihin ja ihmisiin”, kertoi Grossi medialle Reutersin mukaan.

Osapuolet sopivat yksityiskohdista toisessa kokouksessa, joka pidetään Iranin pääkaupungissa Teheranissa, tiedotteessa kerrotaan. Grossin mukaan jatkotapaaminen järjestetään ”hyvin, hyvin pian”, kertoo Reuters.

Viimeksi tiistaina uutisoitiin, että IAEA pyrkii saamaan Iranilta selityksiä havainnoille, joiden mukaan Iran on rikastanut uraania 83,7-prosenttiseksi. Iran oli Fordowin uraanin rikastuslaitokselta tehtyjen partikkelihavaintojen perusteella lähestynyt ydinaseen valmistamisen vaatimaa 90 prosentin tasoa.

Samalla järjestö kertoi 60-prosenttiseksi asti rikastetun uraanin varastointimäärien kasvusta.

Iranin rikastusoperaatioiden laajeneminen on huolestuttanut IAEA:ta jo vuosia. Iran on kiistänyt, että se yrittäisi kehitellä ydinasetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat