Kansan­kongressin istunto alkoi – ulko­poliittisesti Kiinan tilanne on vaikea Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäys­sodan takia

Koronan osalta Kiinassa voitaneen hiljalleen katsoa eteenpäin, sillä taudin arvioidaan jo käyneen läpi suurkaupungit ja jylläävän lähinnä maaseudulla.

Kiinan presidentti ja kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping saapui kansankongressin avajaisiin Pekingissä sunnuntaina.

5.3. 4:05 | Päivitetty 5.3. 9:20

Kiinan tänään sunnuntaina alkanut vuotuinen kansankongressin istunto tuskin tuo yllätyksiä tai uudistuksia, vaikka jättiläisvaltio on poikkeuksellisten kotimaisten ja kansainvälisten vaikeuksien keskellä.

Kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping jatkaa jo kolmannelle kaudelle presidentin tehtävässä. Yhtä varmaa on se, että hänen suosikkinsa Li Qiang nousee pääministeriksi.

Nähtäväksi jää, annetaanko uudelle pääministerille edellytyksiä johtaa maan taloutta. Edeltäjältä Li Keqiangilta presidentti ja pääsihteeri Xi siirsi tämänkin politiikan osa-alueen johdon itselleen.

Lue lisää: Kiinan pääministeriksi on nousemassa mies, jonka talous­filosofia eroaa huomattavasti Xi Jinpingin ajattelusta

Vaikka Kiina joutui äskettäin luopumaan nollatoleranssista koronapolitiikassaan äkkipysäyksellä, itsekritiikkiä tai anteeksipyyntöjä lienee turha odottaa. Koronan osalta Kiinassa voitaneen hiljalleen katsoa eteenpäin, sillä taudin arvioidaan jo käyneen läpi suurkaupungit ja jylläävän lähinnä maaseudulla.

Koronaviruspandemia romahdutti Kiinassa kotimaisen kysynnän, ja maan talouskasvu painui viime vuonna kolmeen prosenttiin.

Kiina julkisti kansankongressin alkaessa, että tämän vuoden talouskasvun tavoite on noin viisi prosenttia. Prosentuaalisen talouskasvutavoitteen saavuttamista helpottaa se, että lähtötaso on nyt poikkeuksellisen alhaalla.

Kiinan talous on tukeutunut jo vuosia globaaliin kysyntään, joka on poikkeuksellisen huonossa hapessa. Ulkopoliittisesti Kiinan tilanne on tällä erää huomattavan vaikea.

Erityisen hankalaa on suhtautuminen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, joka vastoin Kiinan etuja painaa kansainvälistä taloutta alaspäin. Silti Kiina joutuu tukemaan Venäjää ainakin puheiden tasolla.

Li kertoi noin tunnin kestäneessä ja aplodeihin päättyneessä puheessaan, että Kiina pyrkii luomaan noin 12 miljoonaa työpaikkaa kaupunkeihin. Tarkoituksena on painaa kaupunkien työttömyysaste 5,5 prosenttiin.

Kiina ilmoitti myös kasvattavansa puolustusbudjettiaan 7,2 prosentilla. Viime vuonna puolustusbudjettia kasvatettiin 7,1 prosentilla.

Istuntonsa aloittanut kansankongressi on muodollisesti Kiinan korkein valtio- ja lainsäädäntöelin. Todellisuudessa se on enemmänkin kumileimasinparlamentti, joka siunaa hallitsevan kommunistisen puolueen päätökset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat