Pohjois-Korea pyytää YK:ta vaatimaan Etelä-Koreaa ja Yhdysvaltoja lopettamaan sota­harjoitukset

Koreoiden välit ovat olleet viime aikoina heikoimmillaan vuosikausiin.

Jännitteet Korean niemimaalla ovat kasvaneet muun muassa Pohjois-Korean tekemien ohjuskokeiden takia. Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA:n helmikuussa välittämässä kuvassa pohjoiskorealaiset laukaisevat Hwasal-2 -ohjuksen osana sotaharjoituksia.

5.3. 5:48

Pohjois-Korean ulkoministeriö on pyytänyt YK:ta vaatimaan Etelä-Koreaa ja Yhdysvaltoja lopettamaan yhteiset sotaharjoitukset, kertoo Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA.

Pohjois-Korean varaulkoministeri Kim Son-gyongin mukaan Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen harjoitukset sekä puheet ovat nostaneet jännitteet Korean niemimaalla erittäin vaaralliselle tasolle.

”YK:n ja kansainvälisen yhteisön on voimakkaasti vaadittava Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa välittömästi lopettamaan provosoivat puheet sekä sotaharjoitukset.”

Pohjois-Korean ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Etelä-Korea ilmoittivat perjantaina yhteisistä kymmenen päivää kestävistä sotaharjoituksista 13.–23. maaliskuuta.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat sanoneet sotaharjoituksen olevan puolustuksellinen, mutta Pohjois-Korean mukaan se näkee harjoituksen olevan valmistautumista hyökkäykseen.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea pitivät perjantaina harjoituksen, jossa oli mukana Yhdysvaltojen pitkän matkan pommikone ja Etelä-Korean hävittäjä.

Kimin mukaan tällaiset vastuuttomat teot vain johtavat alueellisen tilanteen hyvin kriittisen ja kontrolloimattomaan vaiheeseen. Pohjois-Korea korosti myös, että sen ydinaseet ovat varmin tapa säilyttää alueen voimatasapaino.

Pohjois-Korea on tehnyt alkuvuoden aikana aktiivisesti ohjuskokeita. Lisäksi Pohjois- ja Etelä-Korean välit ovat olleet heikoimmillaan vuosiin sen jälkeen, kun Pohjois-Korea julisti aiemmin tänä vuonna olevansa peruuttamattomasti ydinasevaltio ja maan johtaja Kim Jong-un vaati maan asetuotannon eksponentiaalista kasvua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat