Tuhannet osoittivat mieltään Ateenassa: poliisi käytti kyynel­kaasua, mielen­osoittajat heittelivät poltto­pulloja

Ainakin 57 ihmistä sai surmansa, kun matkustajajuna ja tavarajuna törmäsivät Ateenan ja Thessalonikin kaupungin välisellä rataosuudella. Useita ihmisiä on edelleen kateissa.

Matkustajajuna ja tavarajuna törmäsivät Ateenan ja Thessalonikin kaupungin välisellä rataosuudella lähellä Lárisan kaupunkia tiistaina.

5.3. 12:26 | Päivitetty 5.3. 22:47

Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis pyysi sunnuntaina anteeksi maan historian pahimmassa junaturmassa kuolleiden ihmisten omaisilta ja läheisiltä. Onnettomuus tapahtui tiistaina.

”Pääministerinä olen tämän velkaa kaikille, mutta erityisesti uhrien omaisille, joilta pyydän anteeksiantoa. Vuonna 2023 kaksi eri suuntiin matkaavaa junaa ei saisi olla samalla raiteella niin, ettei kukaan sitä huomaa”, Mitsotákis kirjoitti Facebook-sivullaan.

Ainakin 57 ihmistä sai surmansa, kun matkustajajuna ja tavarajuna törmäsivät Ateenan ja Thessalonikin kaupungin välisellä rataosuudella lähellä Lárisan kaupunkia. Uhrimäärä noussee edelleen, sillä kymmenkunta ihmistä on kateissa.

Tuhannet ihmiset osoittivat sunnuntaina mieltään Ateenassa parlamenttitalon edessä. Protestoijien mukaan turma johtui viranomaisten ja rautatieyhtiön piittaamattomuudesta.

Poliisin mukaan paikalle oli kerääntynyt noin 12 000 mielenosoittajaa.

Mielenosoitukset äityivät väkivaltaisiksi poliisin ja mielenosoittajien välillä. Osa mielenosoittajista muun muassa sytytti roska-astioita palamaan ja heitteli polttopulloja, kun taas poliisi käytti kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja.

Juna- ja metroliikenne on myös poikki työntekijöiden julistaman työnseisauksen vuoksi.

Kreikassa on osoitettu mieltä junaonnettomuuden jälkeen useasti. Lauantaina parlamenttitalon eteen aseteltiin kynttilöitä. Kynttilöiden muodostama teksti kertoo, että siinä missä rautatieyhtiöt ja viranomaiset saavat taloudellista tuottoa, kansalaiset kohtaavat kuoleman.

Kreikan kommunistisen puolueen kannattajat osallistuivat mielenosoituksiin lauantaina.

Onnettomuuden uhrien omaiset ja läheiset kokoontuivat myös sunnuntaina muisto­tilaisuuteen Lárisan asemalle lähelle onnettomuuspaikkaa Kreikan keskiosaan.

He muun muassa laskivat kukkia raiteille. Osalla oli mukanaan myös viranomaisia ja rautatieyhtiötä vastustavia kylttejä ja lakanoita.

Lárisan lähellä laskettiin sunnuntaina kukkia raiteille junaturman uhrien muistoksi.

”Kyse ei ollut onnettomuudesta tai sattumasta, vaan rahan arvottamisesta ihmishenkien yläpuolelle”, kankaassa luki.

Osallisuudesta junaturmaan epäilty asemapäällikkö oli sunnuntaina oikeudessa kuultavana. Istunto oli määrä pitää jo lauantaina, mutta sitä siirrettiin asemapäällikön asianajajan pyynnöstä.

Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan asemapäällikkö sai sunnuntaina syytteet ja hänet pidätettiin.

Aiemmin kerrottiin, että asemapäällikköä epäillään kuolemantuottamuksesta, ja häntä uhkaa elinkautinen vankeus.

Kreikan keskiosassa sijaitsevan Lárisan kaupungin 59-vuotias asemapäällikkö on tunnustanut olleensa osallinen, mutta hänen asianajajansa mukaan turmaan vaikutti myös muita syitä.

”Päämieheni on myöntänyt oman osansa vastuusta, mutta älkäämme keskittykö puuhun, kun sen takana on kokonainen metsä”, sanoi asianajaja.

Kreikan yleisradion ERT:n mukaan asemapäällikkö oli ehtinyt olla virassaan vain 40 päivää ja oli saanut toimeensa vain kolmen kuukauden koulutuksen. Vahvistamattomien tietojen mukaan hän oli asemalla yksin, vaikka kyseessä tiedettiin olevan erittäin vilkas matkustusviikonloppu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat