WSJ: Kiina saattaa käyttää satama­nostureita Yhdys­valtojen vakoiluun

Kiinalaisia nostureita on myös Yhdysvaltain asevoimien käyttämissä satamissa. Kiina pitää väitteitä nosturivakoilusta vainoharhaisina.

Kiinalaisen ZPMC-yhtiön valmistamia konttinostureita Hampurin satamassa huhtikuussa 2022.

6.3. 11:26

Yhdysvallat on huolissaan kiinalaisvalmisteisiin satamanostureihin liittyvästä mahdollisesta vakoilu-uhasta.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin mukaan useissa yhdysvaltalaisissa satamissa käytetyt nosturit voivat olla kiinalaisia vakoiluvälineitä, uutisoi The Wall Street Journal (WSJ). Lehden mukaan nostureilla voisi jopa tehdä sabotaasia.

Kiinan Washingtonin-suurlähetystön edustajan mukaan Yhdysvallat yrittää nosturiväitteillään estää kauppaa ja taloudellista yhteistyötä Kiinan kanssa.

Kiinan ulkoministeriö tiedotti maanantaina Reutersin mukaan, että satamanostureiden väittäminen vakoiluvälineiksi on vainoharhaista ja johtaa yhdysvaltalaisia harhaan.

Uusin vakoiluväite tuli vain noin kuukausi sen jälkeen, kun suurvaltojen suhteet kiristyivät Yhdysvaltojen ilmatilassa lentäneiden esineiden takia, joita epäiltiin kiinalaisiksi vakoilulaitteiksi.

Kiinalaisen ZPMC-yhtiön (Shanghai Zhenhua Heavy Industries Company) nosturit ovat verrattain hyvin valmistettuja ja halpoja. Nostureissa on antureita, jotka voivat rekisteröidä ja seurata konttien alkuperää ja määränpäätä.

ZPMC on merkittävä satamien automatisoija, joka tekee yhteistyötä muun muassa Microsoftin kanssa. Yhdysvaltalais­viranomaisten mukaan yhtiö valmistaa lähes 80 prosenttia maan satamanostureista.

Vakoiluväitteiden mukaan seuranta mahdollistaisi muun muassa Yhdysvaltain asevoimien materiaalien siirtojen seuraamisen.

Tavaravirrat voivat olla alttiita häirinnälle myös etäkäytön kautta, sanoi yhdysvaltalainen entinen tiedustelu­virkamies Bill Evanina WSJ:n haastattelussa.

”Nosturit voivat olla uusi Huawei”, Evanina totesi.

Yhdysvallat on käytännössä kieltänyt kiinalaisen televiestintäyhtiö Huawein laitteet, koska niitä epäillään käytettävän vakoiluun.

Vakoilun luonne onkin viime aikoina muuttunut, sillä nykyisin vakoilusta epäillään tavallisiakin laitteita satelliittien ja vakoojien lisäksi.

Viime vuosina Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset ovat viitanneet useisiin Kiinassa valmistettuihin laitteisiin, joilla voisi suorittaa valvontaa tai aiheuttaa häiriöitä Yhdysvalloissa. Näitä laitteita ovat muun muassa matkatavaroiden turvatarkastusjärjestelmät ja sähkömuuntajat.

Laajempi huoli liittyy siihen, että Kiinan ote satamien valvonnasta on kasvanut. Kiina valmistaa lähes kaikki uudet kuljetuskontit maailmassa ja hallitsee lähetysten tietoverkkoa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui yleisölle Baltimoren satamassa, Marylandin osavaltiossa marraskuussa 2021.

Yhdysvalloissa selvitetäänkin nyt, uhkaavatko ulkomailla valmistetut nosturit kyberturvallisuutta tai kansallista turvallisuutta maan satamissa.

Yhdysvaltain sotilastiedusteluvirasto DIA arvioi vuonna 2021, että Kiina voisi mahdollisesti hillitä satamaliikennettä tai kerätä tiedustelutietoa kuljetettavista sotilaallisista laitteista.

Viranomaiset eivät kuitenkaan kertoneet, olivatko he löytäneet ZPMC:n nostureihin liittyviä vakoilutapauksia.

Joulukuussa 2020 Yhdysvalloissa julkaistiin kansallinen merenkulun kyberturvallisuus­suunnitelma. Siinä todettiin, että yhdelläkään maan virastolla ei ollut vastuuta merenkulun tietoverkkojen turvallisuudesta.

Tämä on jättänyt satamajohtajat ilman tietoturvastandardeja ja avannut mahdollisuuden ostaa laitteita miltä tahansa myyjältä.

Viimeisen kahden vuoden aikana ZPMC:n nostureita ovat hankkineet muun muassa Virginian, Etelä-Carolinan ja Marylandin satamat. Näitä satamia käyttävät välillä myös läheiset sotilastukikohdat.

Jotkut satamat hyödyntävät ZPMC-nostureissa sveitsiläisen ABB:n ohjelmistoa. Osa satamista, kuten itärannikon toiseksi suurin rahtisatama Savannah, käyttää puolestaan suomalaisen Konecranesin nostureita.

Kontteja ja satamanostureita Los Angelesin satama-alueella vuonna 2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat