Budapest
Toisin kuin voisi luulla, Unkari on yhä selvästi EU-myönteinen maa – ainakin jos katsoo kaikissa jäsenmaissa tehtyjä mittauksia, joissa on kysytty ihmisten mielipiteitä EU:sta.
Kansa vaikuttaa myönteisemmältä kuin päättäjänsä. Unkarin hallituksen suhde Euroopan unioniin on kiristynyt sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuosi sitten ja pääministeri Viktor Orbán valittiin jälleen uudelle kaudelle pääministeriksi huhtikuussa 2022.
Hallitus on muun muassa aloittanut Unkarissa massiivisen kampanjan EU-pakotteita vastaan. Brysselissä Unkari on silti suostunut kaikkiin yksimielisyyttä vaatineisiin jäsenmaiden päätöksiin, tosin usein vasta pitkien neuvotteluiden jälkeen.
Ennen Unkarin vaaleja hallituspiireistä kuului uhmakasta puhetta ”Huxitista” eli Unkarin mahdollisesta EU-erosta. Maan valtiovarainministeri Mihály Varga sanoi tuolloin, että Unkari voi joutua harkitsemaan jäsenyyttä uudestaan vuosikymmenen lopussa, kun maa alkaa ennusteiden mukaan maksaa EU-budjettiin enemmän kuin sieltä saa.
”Unkarille EU-ero olisi katastrofi. Ulkomaiset investoijat lähtisivät heti ja forintin arvo romahtaisi. Enemmistö äänestäjistä on yhä EU:n kannalla, myös valtapuolue Fideszin äänestäjät”, sanoo HS:n haastattelema historiantutkija Krisztián Ungváry.
Viime aikoina EU-eropuheilla ei ole leikitelty.
”Jos Unkari tekisi saman kuin Britannia, kaikki menisi täällä vain huonompaan suuntaan. Unkarille kävisi huonosti, jos menettäisimme muun Euroopan tuen”, kahvilassa koulun jälkeen istuva Livia sanoo.
Annalisa (vas.) ja Livia ovat lukiossa ja suunnittelevat jo jatko-opintoja. ”Etsimme sopivia yliopistoja Euroopasta, Amsterdamista ehkä. Koulutuksen taso Unkarissa on heikentynyt ja se todella koskettaa meidän ikäisiämme. EU-jäsenyyden takia ulkomaille lähtö on helpompaa”, Annalisa sanoo.
HS kyseli helmikuussa pääkaupunki Budapestin asukkailta, mitä he ajattelevat EU:sta. Myönteisyys näkyi pienessä otoksessa, samoin se, että poliittiset mielipiteet kerrotaan mieluummin vain etunimellä.
Budapest ei ole koko Unkari, vaan muuta maata koulutetumpi ja kansainvälisempi. Valtapuolue Fidesz ei pärjää siellä niin hyvin kuin maaseudulla – Budapestin nykyinen pormestarikin on vihreästä puolueesta Párbeszédista.
”EU toimii joskus hitaasti, koska 27 maan yhteiset päätökset ovat vaikeita. Mutta se on hieno rakennelma, vaikka en kaikkea kannatakaan. Jos EU-jäsenyydestä tulisi kansanäänestys, äänestäisin jäämisen puolesta”, Dénes Balogh sanoo.
Pestin puolella puistossa voimaileva Dénes Balogh sanoo, että Unkarin hallituksen toimien perusteella EU-raha tuntuu kelpaavan, vaikka muu ei kelpaisi. ”Enkä tarkoita nyt vain tukia, vaan kaikkea jäsenyyden myötä tullutta, esimerkiksi saksalaisia autotehtaita.”
Jenö, 99, istuu auringossa Vapaudenaukiolla neuvostosotilaiden muistomerkillä.
”Älykkäät ihmiset Unkarissa haluavat kuulua EU:hun. Ne, jotka ovat tyhmistyneet propagandan takia, ovat vastaan. Unkarilaiset tulivat Eurooppaan Aasiasta eivätkä halua sinne takaisin”, Jenö sanoo.
Jenö (taustalla kepin kanssa) sanoo tuntevansa itsensä täysin eurooppalaiseksi. ”Puolet unkarilaisista tuntuu ajattelevan, että Orbán on parasta mitä Unkarille on tapahtunut. Vanhat naiset suutelevat hänen kättään. Ihan kuin ihmiset eläisivät houreunessa.”
Tuoreimman tammikuussa 2023 tehdyn eurobarometri-mielipidemittauksen mukaan unkarilaisten asenteet EU:ta kohtaan ovat viime aikoina muuttuneet kielteisemmiksi, mutta eivät silti ole paljon jäljessä EU-keskiarvosta.
Unkarilaisista 54 prosenttia suhtautuu optimistisesti EU:n tulevaisuuteen, kun EU-kansalaisten keskiarvo oli 62 prosenttia. Suomessa optimisteja on 73 prosenttia haastatelluista.
Unkarilaisista 89 prosenttia on samaa mieltä siitä, että kaikkien jäsenmaiden tulisi noudattaa EU:n perusperiaatteita eli kunnioittaa perusoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta. Se on täysin linjassa EU-keskiarvon kanssa.
EU laukaisi Unkarin vaalien jälkeen ehdollisuusmekanismin, jossa Unkari voi menettää osan EU:sta tulevasta rahoituksesta, ellei se paranna korruption torjuntaa ja tee muutoksia oikeuslaitoksensa toimintaan. Hallitus tekee nyt pakon edessä uudistuksia.
Fideszin vaikutuspiirissä olevat julkiset ja myös yksityiset mediakanavat tuovat esiin pääosin negatiivisia uutisia EU:sta – esimerkiksi EU-parlamentin korruptioskandaali sai valtamediassa riemastuneen vastaanoton. Meitä syytetään, ja itse ovat vielä pahempia!
”Hallitus hyväksyy EU:sta tulevat rahat, mutta samat säännöt eivät kelpaa”, kaksivuotiasta Lenaa puistossa paimentava Karina sanoo.
”Hallitus toimii Brysselissä toisin kuin se kotimaassa sanoo. Täällä ihmisille uskotellaan vaikka mitä. Kun tavallisille ihmisille kerrotaan tarpeeksi kauan, kuka on vihollinen, he uskovat sen lopulta”, sanoo kehysliikkeessä töissä oleva Gábor Földes, 70.
EU-kielteisistä viesteistä huolimatta unkarilaiset arvostavat jäsenyyttä. Eurobarometrissa kysyttiin EU-jäsenyyden hyödyistä, ja kolme seikkaa nousi Unkarissa selvästi yli EU:n keskiarvon: unkarilaisten mielestä EU on lisännyt talouskasvua, tarjonnut uusia työmahdollisuuksia ja parantanut elintasoa.
Hallituskin tietää kansan myönteiset asenteet: sen ministerit puhuvat mieluummin ”Brysselistä” kuin EU:sta. Brysselistä on tullut jonkinlainen kieroilevan määräilyn synonyymi, EU:lla sen sijaan on neutraalimpi sävy.
Unkarin hallituksen julistekampanja EU-pakotteita vastaan näkyy kaikkialla Budapestissa. Hallituksen mukaan 97 prosenttia unkarilaisista sanoo ei pakotteille. Tulos perustuu kyselyyn, johon unkarilaismedian tietojen mukaan vastasi 1,4 miljoonaa ihmistä eli noin 17 prosenttia äänestysikäisistä unkarilaisista.