Viron Kallas: Neljä eri vaihto­ehtoa hallitus­pohjaksi

Kaja Kallaksen johtama reformipuolue vahvisti sunnuntaisissa vaaleissa asemiaan Viron parlamentin suurimpana puolueena.

Kaja Kallas juhlisti puoluetovereidensa kanssa vaalivoittoa tulosten selvittyä myöhään sunnuntaina illalla Tallinnassa.

6.3. 13:44 | Päivitetty 6.3. 17:37

Viron pääministerin Kaja Kallaksen mukaan päätös hallitusneuvottelujen aloittamisesta tehdään lähipäivinä. Kallaksen johtama reformipuolue vahvisti sunnuntaisissa vaaleissa asemiaan Viron parlamentin, riigikogun, suurimpana puolueena.

Lue lisää: Kaja Kallaksen puolue voitti vaalit, toiseksi suurin puolue väittää tulosta peukaloiduksi eikä tunnusta sitä

Reformipuolueen johto oli maanantaina koolla pohtimassa vaalitulosta. Kallaksen mukaan tulevan hallituksen pohjaksi on tarjolla kaikkiaan neljä mahdollista kahden tai kolmen puolueen koalitiota, kertovat virolaismediat, muun muassa maan yleisradioyhtiö ERR.

Kallas kertoi olevansa yhteydessä muiden puolueiden johtajiin, minkä jälkeen reformipuolueen johto kokoontuu päättämään siitä, kenen kanssa neuvottelut aloitetaan. Kallas arvioi tämän tapahtuvan tiistaina tai keskiviikkona.

Kallaksen mukaan tarjolla on neljä hallitusvaihtoehtoa: nykyisen reformipuolueen, sosiaalidemokraattien ja isänmaa-puolueen lisäksi reformipuolueen ja keskusta­puolueen koalitio tai reformipuolueen ja Eesti 200 -puolueen hallitus yhdessä joko isänmaan tai sosiaalidemokraattien kanssa.

Periaatteessa hallitukseen mahtuisi myös neljä puoluetta, mutta näin suurta koalitiota Kallas ei pidä tarkoituksenmukaisena.

Ainoastaan kansalliskonservatiivinen Ekre on reformipuolueen laskuissa suljettu hallituskaavailuiden ulkopuolelle. Ekren puheenjohtaja Martin Helme sanoi vaalituloksen selvittyä, ettei puolue pidä tulosta oikeana ja aikoo haastaa sen oikeudessa. Helmen mukaan Ekre ei luota Virossa laajasti käytettyyn sähköiseen äänestämiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat