FSB väittää estäneensä Ukrainan autopommi-iskun venäläis­oligarkkia vastaan

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan suunnitellun autopommi-iskun kohteena oli sotaa tukevan Tsargrad-kanavan omistaja Konstantin Malofejev ja tekijänä Ukrainan puolella sotiva venäläissyntyinen Denis Kapustin.

Oligarkki Konstantin Malofejev on presidentti Vladimir Putinin tukija ja nationalistisen Tsargrad-televisiokanavan omistaja.

6.3. 17:30

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ilmoitti maanantaina, että se oli estänyt Ukrainan tukeman autopommi-iskun. Isku oli väitetysti suunnattu tunnettua venäläisoligarkkia Konstantin Malofejeviä vastaan. Malofejev tukee Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

FSB syyttää iskusta Ukrainan puolella sotivaa venäläissyntyistä taistelijaa Denis Kapustinia.

Iskussa oli tarkoitus räjäyttää etälaukaistava kotitekoinen pommi, joka oli kiinnitetty Malofejevin käyttämän auton alapuolelle, FSB ilmoittaa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Asiasta uutisoivat myös muun muassa BBC:n venäjänkielinen palvelu ja venäläinen uutistoimisto Interfax.

Malofejev on Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukija, nationalistisen Tsargrad-televisiokanavan omistaja ja EU:n pakotelistalla. Tsargrad on Wagner-joukkojen johtaja Jevgeni Prigožinin mediaryhmän Patriotin yhteistyösivusto ja tukee Venäjän Ukrainassa käymää sotaa.

FSB syyttää tiedotteessaan, että suunnitellun iskun takana olisi Ukrainan turvallisuus­palvelu.

FSB:n mukaan iskua olisi Ukrainan turvallisuuspalvelun puolesta yrittänyt toteuttaa Ukrainassa asuva venäläissyntyinen Denis Kapustin. Kapustin tunnetaan myös sukunimellä Nikitin.

FSB julkaisi kadulla kuvatun videon, jossa se väittää näkyvän, kuinka pommi asetetaan Malofejevin auton alle. Videolla näkyy tummiin pukeutunut ja maskia käyttävä hahmo, joka kyykistyy auton viereen. Videon aitoutta ei pysty luotettavasti vahvistamaan.

FSB kertoo, että Kapustinia vastaan on nostettu syyte väitetyistä terrorismirikoksista ja räjähteiden laittomasta kaupasta.

Se kertoo myös estäneensä Kapustinin yrityksen sabotoida öljy- ja kaasulaitosta Venäjän Volgogradin alueella viime vuonna.

Kapustin taistelee Ukrainan puolella sotivissa Venäjän vapaaehtoisjoukoissa. Kyseessä on sama ryhmä, joka ilmoitti olevansa vastuussa viimeviikkoisista iskuista Brjanskin alueella Venäjällä.

Putin kutsui iskuja terroristien hyökkäykseksi. Myös Kapustin oli tapahtumissa osallisena.

Kapustinin komentaja ei kommentoinut FSB:n syytöksiä Reutersille. Myöskään Ukraina ei välittömästi kommentoinut niitä.

Lue lisää: Meduza: Brjanskiin väitetysti tehdyistä ”terroristi­hyökkäyksistä” etsintä­kuulutettiin entinen FSB-upseeri

Lue lisää: Onko Venäjä muuttamassa sodan määritelmää? Putinin puheet ”terroristien iskusta” saattavat vihjata tästä

Kapustin on kertonut Financial Times -lehdelle, että Brjanskin torstaisen iskun tarkoituksena oli näyttää, että Venäjän vapaaehtoisjoukot pystyisivät tunkeutumaan yhdelle Venäjän tiukimmin vartioiduista raja-alueista.

Konstantin Malofejev ilmoitti maanantaina Telegram-kanavallaan olevansa kunnossa ja ettei kukaan vahingoittunut. Hän vakuutti viesteissään Venäjän taistelevan ”totuuden puolesta”, ettei mikään saisi häntä muuttamaan ”isänmaallista asennettaan”.

”Toivon, että syylliset Daša Duginan murhaan saadaan vihdoin paljastettua ja pidätettyä”, Malofejev kirjoitti.

Moskovassa autopommi-iskussa viime kesänä kuollut toimittaja Darja Dugina oli nationalisti-ideologi Aleksandr Duginin tytär.

Venäjä on syyttänyt Ukrainaa Duginan murhasta. Ukraina on kieltänyt osallisuutensa siihen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat