Oppositio­johtaja Tsihanouskaja tuomittiin poissa­olevana 15 vuodeksi vankeuteen

Tsihanouskajaa syytettiin useista rikoksista, muun muassa maanpetoksesta. Oikeudenkäynti on tuomittu lännessä laajasti.

Svjatlana Tsihanouskaja tiedotustilaisuudessa toukokuussa 2021 Vilnassa.

6.3. 15:11 | Päivitetty 6.3. 15:31

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja on tuomittu poissaolevana 15 vuodeksi vankeuteen, kertoo valkovenäläinen uutistoimisto Belta uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tuomioistuimen päätöksestä kertovat myös uutistoimistot AFP ja Tass.

Tuomio annettiin poissaolevana, koska Tsihanouskaja on elänyt maanpaossa Liettuassa vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen.

”15 vuotta vankeutta. Näin hallinto ”palkitsi” työni demokraattisten muutosten eteen Valko-Venäjällä”, Tsihanouskaja kommentoi tuomiota Twitterissä maanantaina.

Omien sanojensa mukaan hän ei kuitenkaan miettinyt maanantaina saamaansa tuomiota.

”Ajattelen tuhansia syyttömiä, kiinni otettuja ja oikeisiin vankeustuomioihin tuomittuja. En aio lopettaa ennen kuin kaikki heidät on vapautettu.”

Viime viikolla kerrottiin, että Valko-Venäjän syyttäjät olivat vaatineet tuomioistuimia tuomitsemaan Tsihanouskajan 19 vuodeksi vankeuteen.

Tsihanouskajaa syytettiin useista rikoksista, muun muassa maanpetoksesta.

Epärehelliseksi kuvattu oikeudenkäynti on tuomittu lännessä laajasti. Tsihanouskaja itse kuvasi sitä ”farssiksi” ja ”teatteriesitykseksi”. Oikeudenkäynti alkoi tammikuussa.

Muun muassa Yhdysvallat on asettanut Valko-Venäjälle pakotteita oikeudenkäynnin vuoksi.

Tsihanouskaja oli opposition presidenttiehdokas vuoden 2020 presidentinvaaleissa, jotka eivät muun muassa EU:n mukaan olleet reilut tai vapaat.

Vaalien voittajaksi julistautui maan itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukašenka, joka on ajanut maansa opposition ja sen kannattajat ahtaalle väkivalloin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat