Saksalainen ambulanssi­kone kävi Moskovassa, vaikka ilma­tila on pakotteiden vuoksi suljettu

Ambulanssilennosta ei ole kerrottu julkisuuteen. Samanlaisella koneella kuljetettiin oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi Venäjältä Saksaan myrkytys­yrityksen jälkeen.

Ambulanssikoneeksi muutettu Bombardier Challenger 604 Vantaalla vuonna 2010.

6.3. 20:57

Lentoja seuraavalla Flightradar-sivustolla näkyi viikonloppuna jotain epätavallista: yksityinen ambulanssi­lentokone lensi Saksasta Moskovaan ja takaisin – pakotteiden vuoksi suljetusta ilmatilasta huolimatta.

Flightradarin mukaan yksityinen Bombardier Challenger 604 -mallinen ambulanssikone laskeutui lauantaina Moskovan Vnukovon lentokentälle kello 16.08 paikallista aikaa. Se oli lähtenyt matkaan Frankfurtin lentokentältä ja Moskovassa käytyään palasi Nürnbergiin.

Asiasta kirjoittivat lukuisat venäläismediat, kuten Kommersant, Gazeta.ru ja Lenta.ru.

Venäjän ja EU-maiden ilmatilat ovat olleet toisiltaan suljettuina jo yli vuoden Venäjän Ukrainassa käymän sodan vuoksi.

Ambulanssikoneeksi muutettu yksityiskone seisoi kuitenkin lauantaina Moskovan Vnukovon lentokentällä lähes kaksi ja puoli tuntia ennen Saksaan palaamistaan.

Venäjän ilmatilaan kone lensi Itämeren yli Latvian ilmatilan kautta. Mediatietojen mukaan se myös palasi Venäjältä Latvian kautta.

Flightradarin tietojen mukaan koneen vuokraaja on saksalainen tilauslentoyhtiö FAI rent-a-jet. Sen kotipaikka on Nürnbergissä.

Samanmallisella Bombardier Challenger 604 -koneella kuljetettiin venäläinen oppositio­johtaja Aleksei Navalnyi Venäjältä Saksaan myrkytysyrityksen jälkeen vuonna 2020.

Ambulanssikuljetuksesta ei ole kerrottu julkisuuteen yksityiskohtia, ja Venäjän mediassa esitettiin tuoreeltaan arvailuja siitä, kuka koneen mahdollisesti kuljettama potilas voisi olla.

Koneella olisi voitu tuoda potilas Venäjältä Eurooppaan ja toisinpäin. Virossa, Latviassa ja Liettuassa toimiva uutissivusto Delfi kertoo, että Moskovasta Saksaan olisi kuljetettu länsimaiden pakotelistalla oleva henkilö. Veikkailtujen henkilöllisyyksien joukossa ovat olleet muun muassa presidentti Vladimir Putinin luotettu, sellisti Sergei Roldugin sekä Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov. Arvailuihin ei ole saatu vahvistusta.

HS kertoi viime vuonna, kuinka venäläisiä lentää yhä yksityiskoneilla Lappeenrannasta maailmalle. Myös saksalaislehti Welt am Sonntag kertoi viime kesänä, että venäläis­oligarkkien koneet lensivät yhä Eurooppaan ja kiersivät pakotteita.

Lue lisää: Näin toimii sala­myhkäinen Venäjän-reitti: Venäläisiä lentää yksityis­­koneilla Lappeenrannasta maailmalle

Näkymä ambulanssikoneeksi muutetusta Bombardier Challenger 604 -koneesta sisältä päin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat