Turkin oppositio päätti yhteisestä presidentti­ehdokkaasta

Turkin oppositiopuolueet valitsivat yhteiseksi presidentti­ehdokkaakseen maan toiseksi suurimman puolueen CHP:n puheenjohtajan Kemal Kılıçdaroğlun.

Turkin suurimman oppositiopuolueen CHP:n puheenjohtajaa Kemal Kılıçdaroğlua on kritisoitu liian värittömäksi haastamaan karismaattista presidentti Recep Tayyip Erdoğania.

6.3. 21:21

Kuukausia keskenään riidellyt Turkin oppositiokoalitio onnistui lopulta välttämään sirpaloitumisen, kun se sai sovittua yhteisestä ehdokkaasta maanantaina illalla.

Oppositiota puoluekentän vasemmasta oikeaan laitaan yhdistävä kuuden puolueen koalitio valitsi ehdokkaakseen Kemal Kılıçdaroğlun. Vaaleissa Turkin tärkeimmän oppositiopuolueen ja Turkin toiseksi suurimman puolueen CHP:n puheenjohtaja Kılıçdaroğlu haastaa istuvan presidentin Recep Tayyip Erdoğanin.

Ekonomitaustainen Kılıçdaroğlu on 74-vuotias ja edustaa sosiaalidemokraatteja.

”Meidän pöytämme on rauhan pöytä. Ainoa tavoitteemme on viedä maa vaurauden, rauhan ja ilon päiviin”, Kılıçdaroğlu sanoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Turkissa järjestetään parlamentti- ja presidentinvaalit 14. toukokuuta.

Oppositiokoalition avainjäsen, oikeistolaisen IYI-puolueen johtaja Meral Akşener oli aiemmin uhannut lähteä koalitiosta. Akşener on ollut erittäin tyytymätön Kılıçdaroğluun. Akşenerin mielestä Kılıçdaroğlu on Erdoğanin haastajaksi aivan liian väritön.

Ehdokkaaksi Akşener olisi toivonut joko Istanbulin pormestaria Ekrem İmamoğlua tai Ankaran pormestaria Mansur Yavaşia, jotka molemmat ovat CHP:n jäseniä.

Kumpikin pormestari on kuitenkin ilmoittanut tukevansa Kılıçdaroğlun ehdokkuutta. Kaksikko tapasi Akşenerin maanantaina ja taivutteli häntä pysymään mukana liittoumassa.

72 tuntia kestäneen poliittisen draaman jälkeen oppositiopuolueet päättivät, että suositut pormestarit toimisivat Kılıçdaroğlun varapresidentteinä, jos hän voittaisi Erdoğanin.

”Jos olisimme sirpaloituneet, meidät olisi eliminoitu”, Kılıçdaroğlu perusteli maanantaina hurraaville kannattajille.

69-vuotiaalla Erdoğanilla on toukokuussa edessään erittäin tiukka vaali, ja Kılıçdaroğlulla on mahdollisuus yrittää hyötyä Erdoğania koettelevista kriiseistä.

Erdoğanin suosio lähti alamäkeen toissa vuonna, kun hän yritti alentaa inflaatiota laskemalla reippaasti korkoja. Tästä seurasi valuuttakriisi, jonka myötä monet turkkilaiset näkivät säästöjensä haihtuvan savuna ilmaan samalla kun maan inflaatio loikkasi huikeaan 85 prosenttiin.

Erdoğanin toiminta välittäjänä Ukrainassa käytävässä sodassa nosti hieman hänen kannatustaan, mutta viime kuun tuhoisa maanjäristys ja viranomaisten hitaana pidetty toiminta kurittivat sitä uudelleen.

Erdoğanin huhuttiin jopa aikovan siirtää vaaleja myöhemmäksi, mutta näin hän ei tehnyt.

”Me emme piileskele tekosyiden takana”, presidentti sanoi viime viikolla.

Viime aikaiset kriisit ovat koetelleet Turkin istuvan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin suosiota.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat