Raskaana olevien ja imettävien äitien aliravitsemus jyrkässä kasvussa

Aliravitsemus on lisääntynyt kahdessa vuodessa neljänneksellä 12 maassa.

7.3. 3:21

YK:n lastenjärjestö Unicef varoittaa, että raskaana olevien ja imettävien äitien aliravitsemus on jyrkässä kasvussa.

Vuodesta 2020 aliravitsemus on lisääntynyt 25 prosentilla 12 maassa, jotka ovat maailman ruokakriisin keskiössä. Järjestö painottaa, että tällä on merkittävä vaikutus lasten terveyteen.

Unicefin tuoreen raportin mukaan yli miljardi naista ja nuorta tyttöä kärsii aliravitsemuksesta, joka näkyy alipainona ja lyhytkasvuisuutena sekä välttämättömien ravintoaineiden puutoksina ja anemiana.

Suurin osa heistä asuu maailman köyhimmillä alueilla Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Näillä alueilla asuu 68 prosenttia naisista ja tytöistä, jotka ovat alipainoisia ja 60 prosenttia anemiasta kärsivistä.

Puutteet ravinnossa eivät vaikuta ainoastaan naisiin vaan myös heidän lastensa hyvinvointiin, Unicef sanoo ja huomauttaa, että heikon ravinnon jäljet näkyvät sukupolvien päähän. Aliravitsemus lisää vastasyntyneiden kuolleisuuden riskiä, mutta voi myös vaikuttaa sikiön kehitykseen, millä voi olla elinikäisiä seurauksia lasten ravinnon, kasvun, oppimisen ja tulevaisuuden ansaintakyvyn suhteen.

”Maailmanlaajuisesti 51 miljoonaa alle kaksivuotiasta lasta on lyhytkasvuisia. Arvioimme, että noin puolen näistä lapsista lyhytkasvuisuus johtuu raskauden ja ensimmäisen kuuden kuukauden aikaisesta elämästä, jolloin lapsi on täysin riippuvainen äidiltä saamastaan ravinnosta”, Unicefin raportissa todetaan.

Arvion mukaan vuosien 2020 ja 2022 välillä aliravittujen raskaana olevien ja imettävien naisten määrä nousi 5,5 miljoonasta 6,9 miljoonaan 12 maassa, jotka ovat kansainvälisen ruokakriisin keskiössä.

Nämä maat ovat Afganistan, Burkina Faso, Etiopia, Kenia, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Etelä-Sudan, Tšad ja Jemen.

”Ilman kansainvälisen yhteisön välitöntä toimintaa, seuraukset voivat jatkua tuleville sukupolville asti”, Unicefin pääjohtaja Catherine Russell sanoi lausunnossa.

”Lasten aliravitsemuksen estämiseksi on keskityttävä myös nuorten tyttöjen ja naisten aliravitsemukseen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat