Kiinan presidentti syyttää länsimaita ja Yhdysvaltoja Kiinan eristämisestä

Kiinan ulkoministeri Qin Gang taas syytti ”geopoliittisia agendoja ajavia” tahoja sodan Ukrainassa pitkittämisestä ja vertasi aseapua Venäjälle Yhdysvaltojen tukeen Taiwanille.

Xi Jinping sunnuntaina alkaneessa vuotuisessa Kiinan kansankongressin kokouksessa.

7.3. 6:50 | Päivitetty 7.3. 11:27

Kiinan presidentti Xi Jinping syyttää länsimaita Kiinan tukahduttamisesta ja eristämisestä.

”Länsimaat ovat Yhdysvaltain johdolla toteuttaneet Kiinan kaikenkattavan eristämisen, piirityksen ja tukahduttamisen, mikä on tuonut ennenäkemättömän vakavia haasteita maamme kehitykselle”, Xi sanoi maan uutistoimiston mukaan kansankongressille pitämässään puheessa.

Kolmanteen perättäiseen presidenttikauteensa valmistautuva Xi sanoi, että viimeiset viisi vuotta ovat tuoneet uusia esteitä, jotka uhkaavat painaa Kiinan taloudellista nousua.

Hän lisäsi, että Kiinalla täytyy olla rohkeutta taistella, kun maa kohtaa syviä ja monimutkaisia muutoksia niin kotimaisessa kuin kansainvälisessä ympäristössä.

Kiina ja Yhdysvallat ovat olleet napit vastakkain viime vuosina muun muassa kaupankäyntiin ja ihmisoikeuksiin liittyvien asioiden vuoksi. Suhteet happanivat entisestään viime kuussa, kun Yhdysvallat ampui alas pallon, jota se väitti Kiinan käyttävän vakoiluun.

Kiinan ulkoministeri Qin Gang sanoi tiistaina, että ensimmäinen ”punainen linja”, jota Kiinan ja Yhdysvaltojen väleissä ei saa ylittää, liittyy Taiwaniin, raportoi uutistoimisto Reuters. Jännitteet Taiwanin ja Kiinan välillä ovat kasvaneet viime vuosina. Kiina näkee Taiwanin osana itseään, vaikka se ei koskaan ole hallinnut Taiwania.

Taiwanin puolustusministeri Chiu Kuo-cheng sanoi tiistaina, ettei Taiwan tule hyväksymään ”jatkuvia provokaatioita” Kiinalta, vaan tulee lähestymään asiaa rationaalisesti ja rauhallisesti.

”Kiinalaiset kommunistit vetoavat mihin syihin tahansa lähettääkseen joukkoja”, sanoi Chiu.

Kiinan Qin syytti Yhdysvaltoja myös jännitteistä Kiinan ja Taiwanin välillä.

Kiinan ulkoministeri Qin Gang tiedotustilaisuudessa Pekingissä tiistaina.

Qin sanoi myös, ettei Ukrainan kaltainen kriisi saa toistua Aasiassa. Ulkoministerin mukaan kriisiä ohjaa ”tiettyjä geopoliittisia agendoja” ajava ”näkymätön käsi”, joka pyrkii ”pidentämään ja eskaloimaan konfliktia.”

Qin kiisti Kiinan lähettäneen aseita Venäjälle. Hänen mukaansa Kiinan tulee kuitenkin lähentää suhteitaan Venäjän kanssa.

Qin myös vertasi Kiinan mahdollista aseellista tukea Venäjälle Yhdysvaltojen Taiwanille antamaan tukeen, jota hän kuvaili ”absurdiksi” ja asiaksi, joka pitäisi jättää ”kiinalaisille ihmisille.” Kommenteista raportoi yhdysvaltalainen CNN.

”Miksi Yhdysvallat pyytää Kiinaa olemaan toimittamatta aseita Venäjälle samalla kun se itse myy jatkuvasti aseita Taiwanille”, pohti ulkoministeri tiedotustilaisuudessa.

Sunnuntaina alkanut vuotuinen kansankongressin kokous on muodollisesti Kiinan korkein valtio- ja lainsäädäntöelin.

Todellisuudessa se on enemmänkin kumileimasinparlamentti, joka siunaa hallitsevan kommunistisen puolueen päätökset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat