Netanjahua vastustavat protestit levisivät armeijaan, lentäjiä kieltäytynyt harjoituksista

Israelin asevoimat pelkää nyt sotilaallisen valmiuden heikentymistä, sillä mielenosoitushenki leviää ilmavoimien reservissä.

Israelin hallitus on heikentämässä korkeimman oikeuden valtaoikeuksia tuntuvasti. Oikeuslaitosuudistus on saanut israelilaiset osoittamaan mieltään kaduilla jo useiden viikkojen ajan. Kuva on Tel Avivista lauantailta.

7.3. 9:54 | Päivitetty 7.3. 12:45

Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun hallituksen politiikkaa vastustavat mielenosoitukset jatkuvat.

Sanomalehti The New York Timesin ja uutistoimisto Reutersin mukaan mielenosoitukset ovat levinneet myös Israelin armeijaan.

Tammikuun puolessavälissä alkaneet mielenosoitukset ovat horjuttaneet maan teknologiasektoria ja lisänneet poliittisen väkivallan riskiä.

Nyt asevoimien johto on huolissaan, sillä osa lentäjistä on kertonut, ettei aio osallistua harjoituksiin eikä operaatioihin. Asevoimat pelkääkin Israelin sotilaallisen valmiuden heikentyvän.

NY Timesin mukaan sadat reservissä olevat sotilaat ovat ilmoittaneet haluttomuudestaan osallistua tehtäviin joko kirjallisesti tai muilla tavoin.

Israelin viranomaisten mukaan harjoituksista ja tehtävistä kieltäytyneitä on muun muassa armeijan kyberturvallisuuteen ja tiedusteluun keskittyvässä 8200-eliittiyksikössä.

Israelin asevoimien suurin huoli on mielenosoitushengen leviäminen ilmavoimien reservissä. Reserviläiset pelkäävät, että heitä pyydetään osallistumaan laittomiin operaatioihin ja että tehtäviin osallistuminen voisi viedä heidät kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen.

Reservin sotilaslentäjät johtavat usein Israelin ilmaiskuja Syyriaan ja Gazan kaistalle, ja he voisivat osallistua myös Israelin Iranin ydinlaitoksia vastaan tekemiin iskuihin.

Asevoimiin levinneet mielenosoitukset ovat viimeisin käänne protesteissa hallituksen suunnitelmia vastaan. Israelin hallitus on suunnitellut uudistavansa oikeuslaitosta.

Mielenosoittajat ovat kertoneet haluavansa estää lakimuutoksen, jossa tuomioistuimilta siirretään valtaa poliitikoille. Viikkokausia jatkuneita mielenosoituksia on pidetty jopa maan historian pahimpana poliittisena kriisinä itsenäistymisen jälkeen.

Suunnitelmiin on suhtauduttu kriittisesti myös Israelin ulkopuolella. Sunnuntaina New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg kirjoitti NY Timesissa julkaistussa esseessä, että Netanjahu ”koskiskelee katastrofia”.

Moni israelilainen uskoo, että uudistus heikentäisi maan demokratiaa, ja osa asevoimien upseereista jakaa tämän näkemyksen.

Uudistusta on kritisoitu muun muassa siitä, että se voisi vahingoittaa Israelin oikeuslaitoksen riippumattomuutta, lietsoa korruptiota, jarruttaa vähemmistöryhmien oikeuksien toteutumista ja riistää maan oikeusjärjestelmältä sen uskottavuuden.

NY Timesin haastattelemien, nimettöminä pysyttelevien korkeiden sotilasviranomaisten mukaan mukaan lähes 50 reserviläislentäjää tapasi perjantaina Israelin ilmavoimien komentajan ilmaistakseen epäilyksensä oikeuslaitosuudistuksesta.

37 hävittäjälentäjää ilmoitti myöhemmin ilmavoimien komentajalle keskeyttävänsä harjoittelun tällä viikolla. NY Timesin lähteiden mukaan lentäjät olivat kuitenkin korostaneet olevansa yhä käytettävissä taistelutehtäviin.

Lue lisää: ”Pahin poliittinen kriisi itsenäistymisen jälkeen” – Sadat­tuhannet israelilaiset osoittavat mieltään hallituksen politiikkaa vastaan

Oikaisu 7.3. 2023 kello 12.38: Uutisen ensimmäisessä versiossa kirjoitettiin, että reservin sotilaslentäjät osallistuvat iskuihin Iranin ydinlaitoksia vastaan. Muutettu muotoon ”voisivat osallistua”. Uutisen ensimmäisessä versiossa kirjoitettiin, että laittomiin operaatioihin osallistumisesta kieltäytyminen voisi viedä sotilaslentäjät kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen. Muutettu muotoon ”tehtäviin osallistuminen voisi viedä heidät kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat